Deputatul Lilian Carp cere ca unele întreprinderi să lucreze pe timp de noapte

Deputatul Lilian Carp cere ca unele întreprinderi să lucreze pe timp de noapteDeputatul Lilian Carp. Sursa foto: wikipedia.org

Republica Moldova. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp va propune, la ședința de marți a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), ca mai multe întreprinderi din țară să treacă în regim de noapte pentru a economisi energia electrică. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

„Pentru unele întreprinderi de producere, una din recomandări ar fi ca să-și schimbe programul de lucru pe parcursul nopții. Aceasta va fi una din recomandările pe care le voi face la CSS. În condițiile în care pe parcursul nopții, energia electrică este mai ieftină, anumite întreprinderi ar putea trece să lucreze noaptea”, a subliniat Lilian Carp.

De asemenea, deputatul a remarcat că aceste întreprinderi ar trebui să-și instaleze contoare inteligente. Acest lucru pentru a putea achita un tarif mai mic pentru energia electrică. Responsabili din cadrul Ministerului Energiei au anunțat luni că furnizorii de energie electrică vor fi gata să aplice tariful diferențiat doar peste circa 5 luni, deși oficial tarifele diferențiate intră în vigoare din 20 ianuarie curent.

Dorin Recean în discuții cu reprezentanții celor mai mari companii din sectorul agroalimentar

La finele săptămânii trecute, premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții asociațiilor producătorilor de carne, lapte și panificație. La întâlnire s-a discutat despre importanța ajustării consumului de energie la nivelul întreprinderilor. Un alt subiect a fost necesitatea investițiilor în eficiența energetică.

Potrivit premierului, în contextul provocărilor generate de criza energetică, menținerea competitivității și combaterea inflației rămân sarcini de bază. De asemenea, pe termen lung este prioritară adaptarea la prețul de piață al energiei electrice.

Premierul RM, Dorin Recean

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md

„Obiectivul nostru este să avem o perioadă de tranziție în care vom investi în eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă, așa încât să cheltuim mai puțin. Până atunci, vom sprijini industria alimentară prin măsuri pe termen scurt și lung. Să nu uităm că actuala criză reprezintă o provocare, dar și o oportunitate de a transforma economia noastră în una mai eficientă și mai durabilă”, a spus Dorin Recean.

Reprezentanții industriei au adus în discuție necesitatea subvenționării proiectelor de instalare a panourilor solare, a auditurilor energetice, dar și revizuirea taxelor vamale pentru materia primă importată. În același timp, participanții la ședință au menționat măsurile pe care le-au luat pentru economisirea energiei electrice la întreprinderile pe care le conduc. Este vorba de instalarea senzorilor de oprire automată a luminii și înlocuirea becurilor cu cele LED.

Malul drept al Nistrului, fără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

Începând cu 1 ianuarie curent, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova.

În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne. Este vorba de centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul pe contracte bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către SA „OPCOM”.

Energie electrică

Energie electrică. Sursa foto: presshub.ro

La sfârșitul lunii decembrie, SA Energocom a anunțat că va achiziționa, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025, de trei ori mai multă energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România. Aceasta deține Centrala nucleară de la Cernavodă. Volumul achiziției este de 100 MW bandă (24 de ore din 24). Acesta este de aproape trei ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când SA Energocom a procurat 30 MW. Prețul energiei este de circa 80 euro/MWh.

De asemenea, Ministerul Energiei a anunțat că alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Totodată, până la 200 MW pot fi achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum.