Principala modificare se referă la faptul că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire.

„Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art.151 alin.(3) din Constituţia României. Guvernul stabileşte, prin hotărâre, data referendumului şi aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată”, se arată în proiect.

Iniţiativa legislativă mai prevede că proiectul legii constituţionale, adoptat de către fiecare cameră a Parlamentului sau de către camerele reunite, în caz de divergenţă, se trimite în termen de două zile Curţii Constituţionale, care procedează potrivit legii.

„Dacă se constată că iniţiativa legislativă de revizuire depăşeşte limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată şi se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată”, se mai arată în text.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Inițiativă cetățenească de modificare a Constituției se află în circuit parlamentar, fiind adoptată, pe 9 mai, de Camera Deputaților și așteaptă să primească vot în Senat, care are calitatea de for decizional.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, sâmbătă, la Mamaia, că atât la nivelul grupului senatorial al partidului, cât şi la cel al grupului din Camera Deputaţilor, precum şi la nivelul Guvernului s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în această toamnă. „E o decizie politică”, a explicat Liviu Dragnea.