Până în prezent, nu a fost identificată nicio cale legală evidentă pentru a face acest lucru. Membrii Parlamentului European au propus miercuri strategii care ar putea fi folosite pentru a slăbi, dacă nu pentru a anula în întregime președinția Ungariei la UE, anul viitor, pe fondul unei intensificări ale diferendelor dintre instituțiile UE și liderul maghiar Viktor Orbán.
Se așteaptă ca Parlamentul să voteze o rezoluție care „pune sub semnul întrebării” dreptul Budapestei de prelua conducerea rotativă. La fiecare șase luni, un membru al UE deține această funcție. „E timpul să începem să jucăm dur”, a declarat Sophie Veld, europarlamentar olandez din grupul liberal Renew Europe, în cadrrul unei conferinţe de presă.
Inițiativa a venit în momentul în care multe guvernele naționale reunite în Consiliul UE doresc să blocheze Budapesta. Parlamentarii europeni se tem că Ungaria ar putea folosi mandatul de șase luni pentru a promova politici care contravin valorilor UE într-un moment sensibil, imediat după organizarea alegerilor europene în iunie. Proiectul de text al Parlamentului, care urmează să fie votat joi, cere Consiliului să găsească o „soluție adecvată” sau să se confrunte cu „măsuri adecvate” din partea Parlamentului.
Ministrul Justiției din Ungaria, Judit Varga, a respins acțiunile Parlamentului catalogându-le drept „prostii”. „Aici Parlamentul European nu are niciun rol de jucat – există rezoluția unanimă a Consiliului de mulți ani, care face ordinea președințiilor”, a declarat Varga reporterilor marți la Bruxelles.
Autorii propunerii nu știu procedurile
Chiar și autorii principali ai propunerii Parlamentului au recunoscut că nu există nicio cale legală pentru a bloca Ungaria. „Vom fi nevoiți să improvizăm”, a spus Gwendoline Delbos-Corfield, europarlamentar francez verde care a contribuit la redactarea rezoluției. „Textele oficiale din tratate nu sunt foarte clare cu privire la acest lucru”, a recunoscut ea în cadrul aceleiași conferințe de presă. „Va fi pentru noi să inventăm acum ce putem face în legătură cu această președinție”, a spus Gwendoline Delbos-Corfield, europarlamentar francez verde care a contribuit la redactarea rezoluției.
„Textele oficiale din tratate nu sunt foarte vorbărețe despre ceea ce putem sau nu facem. Nici măcar experții pe care i-am consultat nu sunt foarte clari cu privire la ceea ce se poate face”, a recunoscut ea la aceeași conferință de presă de miercuri. In ‘t Veld a susținut că Parlamentul „nu este complet neputincios” dacă Consiliul nu aderă la dorințele sale. Ea a oferit situații ipotetice, inclusiv oferirea unei platforme dizidenților guvernamentali, cum ar fi jurnaliștii sau cadrele universitare, alături de oficiali guvernamentali maghiari la evenimente, și încheierea participării la negocierile trilogului în care se încheie acorduri în spate între instituțiile UE - și înlocuirea acesteia cu un vot deschis. „Nu trebuie să depindem de președinție”, a spus ea la aceeași conferință de presă. „Ar trebui să dezlipim această președinție de toată strălucirea și strălucirea: fără ședințe foto, fără conferințe de presă strălucitoare”, a spus ea.
Alți europarlamentari nu au renunțat la ideea de a cere guvernelor naționale reunite în Consiliu să blocheze președinția Ungariei. „M-am săturat să aud de la Consiliu că au avut o discuție bună”, a declarat europarlamentarul olandez Thijs Reuten. Moțiunea este probabil să treacă prin Adunarea UE, deoarece cel mai mare grup al său, Partidul Popular European de centru-dreapta face eforturi pentru această acțiune.
Isabel Wiseler-Lima, europarlamentar PPE, a spus că este „convinsă” că tratatele UE permit suspendarea anumitor drepturi din cauza nerespectării statului de drept. Dar alți parlamentari ai UE au avertizat că interzicerea Ungariei de deține președinția ar putea reprezenta un precedent grav.