Deputaţii au aprobat tacit desfiinţarea TVR3 şi TVR Info, la ideea lui Prigoană

Deputaţii au aprobat tacit desfiinţarea TVR3 şi TVR Info, la ideea lui Prigoană

Dintr-o iniţiativă a PDL-istului Silviu Prigoană, Camera Deputaţilor a făcut săptămâna aceasta primul pas pentru a desfiinţa două dintre canalele TVR - TVR 3 şi TVR Info -, fără vot şi chiar fără dezbatere.

Proiectul de lege catalogat de UDMR drept "o inepţie" abia după ce a fost adoptat tacit de deputaţi pe fondul blocajului din Cameră, aşteaptă mâine aprobarea Senatului pentru a intra în procedură de urgenţă.

"N-am pretenţii să se cheme «legea Prigoană»"

Cele două canale ale TVR s-au evaporat, deocamdată numai pe hârtie, în condiţiile în care deputaţii în locul dezbaterilor întreţin scandalul putere-opoziţie declanşat de Roberta Anastase la legea pensiilor. Aşa a trecut tacit, pe 26 octombrie, legea lui Prigoană chiar dacă, declarativ, niciun grup parlamentar nu a susţinut-o. Ca o premieră, în toată degringolada din Cameră legea a "sărit" până şi comisia de specialitate.

Proiectul prevede desfiinţarea TVR 3 şi TVR Info, trecerea TVR Internaţional sub Ministerul Afacerilor Externe şi condiţionarea deschiderii altor canale ale TVR de un vot al parlamentului. Ca pas înainte, deputatul PDL a cerut Senatului discutarea legii în procedură de urgenţă, subiect aflat pe ordinea de zi de mâine.

Explicaţia: economia la buget. "E necesară această procedură de urgenţă pentru ca bugetul pe 2011 să nu mai prevadă o cheltuială suplimentară pentru şapte canale ale TVR. Nu avem bani la buget. Dacă tot reducem la toată lumea, atunci să reducem şi la TVR numărul de canale. Că în afară de TVR Info şi TVR 3 e în facere TVR Sport şi mai sunt câteva pe care le clocesc ei acum. Pe ce bani? Anul trecut TVR a fost pe minus cu 17 milioane", şi-a explicat graba Prigoană, contactat de EVZ.

Guvernul se opune, UDMR reclamă "inepţia"

Chiar dacă guvernul nu-i susţine ideea, reclamând în primul rând "transferul" TVR Internaţional la MAE, Prigoană nu vede în această mutare decât beneficii pentru Emil Boc şi partidul său: "Ce, vi se pare că Ministerul de Externe e vreun SRL al lui Banconschi de la mama lui? Tot public rămâne postul.(...) Şi faptul că rămân bani la buget cred că e un lucru bun pentru PDL, nu? Eu sper să mă sprijine toţi parlamentarii. Nu am pretenţii să se cheme "legea Prigoană" nici asta, nici măcar legea prostituţiei, dar vreau să rămână ceva bun în urmă".

Cu tot optimismul lui Prigoană, legea a stârnit deja indignare în parlament. Prea târziu însă pentru a mai fi trântită la Cameră. "Din cauza unor deficienţe majore, şi aici rog conducerea Camerei Deputaţilor să facă ceva să ieşim din această situaţie, a fost adoptată o inepţie", a reclamat în plen UDMR-istul Marton Arpad, după ce legea trecuse însă tacit.

Criticile UDMR vizează neconstituţionalitatea trecerii TVR Internaţional la MAE în condiţiile în care Constituţia cere ca serviciile publice de televiziune să fie autonome: "Această iniţiativă ne spune că acest serviciu este în ograda, de acum încolo, în ograda Ministerului de Externe. Şi mai lasă acolo în lege toate acele articole care vorbesc despre cum funcţionează acest ceva care nu mai există. Deci, prin buna organizare a noastră am lăsat să se adopte tacit o inepţie".

De aceeaşi părere a fost şi PDL-istul Ioan Oltean, resemnat însă: "Da. Să sperăm că lucrurile se vor îndrepta la Senat".

Decuplarea preoţilor de la stat, tot la mâna Senatului

Adoptarea tacită a legii lui Prigoană a pus şi mai mult gaz pe foc în disputa putere-opoziţie din Cameră. Totul a pornit de la liderul grupului PDL, Mircea Toader, care a găsit vinovată opoziţia prin boicotul întreţinut în Biroul Permanent: "O să devenim iarăşi subiect de discuţii pentru toată lumea. Am încă o dată... fac un apel pentru colegii din Biroul permanent…".

"Nu vă e ruşine? Voi apelaţi la noi?", a sărit din sală PSD-ista Aura Vasile. "Dacă tăceai, domnule deputat, nu mai provocai discuţii inutile. Tulburaţi dezbaterea", a venit apostrofarea şi de la prezidiu, via Ioan Oltean.

Cu toate contradicţiile post-factum din Camera Deputaţilor, legea a trecut fulger la Senat, Camera care va avea ultimul cuvânt în privinţa modificărilor propuse de Prigoană.

Tot mâine, la pachet, Senatul va decide dacă aprobă procedura de urgenţă şi în cazul unei alte iniţiative controversate a lui Prigoană: decuplarea salariilor clericilor de la bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News