Deputat UDMR, despre agresiunea femeilor: „E ceva care nu te lasă să dormi”

Deputat UDMR, despre agresiunea femeilor: „E ceva care nu te lasă să dormi”

Deputata UDMR Biro Rozalia, preşedinta Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, a declarat, astăzi, că toate mijloacele legislative trebuie folosite pentru a îmbunătăți situația actuală în ceea ce privește egalitatea de gen.

Ea a prezentat, într-o conferinţă de presă, concluziile conferinţei naţionale „Egalitatea de gen: Test pentru democraţie”, care a fost organizată pe 8 mai, în Parlamentul României, cu ocazia Zilei naţionale a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Această zi se sărbătoreşte din anul 2015, în urma proiectului legislativ iniţiat în mandatul anterior al actualei deputate Biro Rozalia, pe atunci senator UDMR.

„Toate mijloacele legislative existente şi structurile sectorului public şi privat trebuie folosite pentru a schimba, în bine, situaţia existentă. Prin crearea cadrului legislativ mai eficient, prin politici care duc la o egalitate de gen, atât în ceea ce priveşte domeniul politic - unde există două iniţiative legislative depuse pentru a asigura o reprezentativitate de 30% pe listele partidelor pentru femei, cât şi în domeniul economic, dar şi prin a da curs acelor studii prezentate de ONG-uri şi instituţiile specializate, mai ales ale ANES - Agenţia Naţională a Egalităţii de Şanse”, a declarat Biro, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că „în România, aproximativ 20% din cazurile de rele tratamente, violenţe şi agresiuni sunt anunţate oficial, din care doar în 2% din cazuri, făptaşul ajunge să fie judecat. Realitatea e că se ascunde acest aspect. La fiecare 30 de secunde, o femeie este lovită, în România. Anual, peste 200 de femei mor din cauza agresiunilor suferite. Nu vă dau mai multe cifre. E ceva care nu te lasă să dormi. Cu toate acestea, legislaţia în vigoare nu sprijină ieşirea din această criză a femeii care suferă agresiuni”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputata UDMR a informat că, într-o rezoluţie comună, participanţii la Conferinţa naţională „Egalitatea de Gen: Test pentru democraţie” s-au angajat, în limita mandatului şi misiunii instituţiei pe care o reprezintă, să sprijine mai multe obiective concrete.

Un prim obiectiv vizează adoptarea şi implementarea proiectelor de acte normative necesare pentru transpunerea prevederilor Convenţiei de la Istanbul, cu prioritate adoptarea în 2017 a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată.

Totodată, se mai urmăreşte adoptarea în 2017 a propunerilor legislative privind introducerea cotelor de gen pentru creşterea numărului de femei care participă la procesul de luare a deciziilor politice, precum şi creşterea reprezentativităţii femeilor în structurile de conducere ale partidelor politice, dar şi în consiliile de administraţie ale companiilor listate în 2018.

Se preconizează, de asemenea, adoptarea măsurilor legislative şi de politică publică în vederea atingerii tuturor ţintelor specifice Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 5 din Agenda 2030: realizarea egalităţii de gen şi creşterea participării femeilor şi fetelor.

În rezoluţia comună se mai precizează introducerea în manualele şcolare şi în curricula din 2017 şi 2018 a noţiunilor de bază privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, educaţia civică, educaţia pentru sănătate reproductivă şi identificarea şi sancţionarea comportamentelor violente.