Deplasările în străinătate ale președintelui României, cheltuieli de 3 milioane de euro în 2022, dublu față de 2021

Deplasările în străinătate ale președintelui României, cheltuieli de 3 milioane de euro în 2022, dublu față de 2021 Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Klaus Iohannis a avut un total de aproximativ 21 de vizite oficiale în anul 2022, ceea ce ridică un cuantum de peste 16, 6 milioane de lei.

Mai exact, cheltuielile din 2022 au fost în cuantum de 16.604.678 de lei, adică de aproximativ 3,32 de milioane de euro, conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Agerpres.

Comparativ cu anul anterior, cheltuielile aproape s-au dublat. În 2021, al doilea an al pandemiei COVID-19, Klaus Iohannis a efectuat „16 deplasări externe, cheltuielile aferente acestora însumând 7.607.800,34 de lei”, adică aproximativ 1,5 milioane de euro, a transmis atunci Administrația Prezidențială.

Vizitele lui Klaus Iohannis peste hotare

La sfârșitul lunii august, pe data de 27, șeful statului s-a dus la Chişinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova. În luna septembrie, pe data de 9 ale lunii, Iohannis a efectuat o vizită oficială în Confederaţia Elveţiană. În 21 şi 22 septembrie, preşedintele Iohannis a participat la segmentul de nivel înalt al celei de a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a avut loc la New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 1 şi 2 octombrie, Iohannis s-a aflat la Aachen, în Germania, unde a participat la „Forumul European Carol cel Mare” şi la ceremonia de decernare a Premiului internaţional Carol cel Mare al oraşului Aachen – Pentru unitatea Europei. De asemenea, pe 5 şi 6 octombrie, Klaus Iohannis a participat, la Brdo, în Slovenia, la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE – Balcanii de Vest, pe 13 octombrie, la Malmo, în Suedia, la Forumul dedicat comemorării Holocaustului şi combaterii antisemitismului, pe 21 şi 22 octombrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, iar pe 27 octombrie a efectuat o vizită de stat în Egipt, potrivit Capital.

Klaus Iohannis a participat, pe 1 şi 2 noiembrie, la Glasgow, la segmentul la nivel înalt al Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), iar pe 15 şi 16 decembrie, la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic şi la reuniunea Consiliului European.

A participat alături de soția sa la un spectacol de gală

Klaus Iohannis și soția sa au fost invitați de onoare la un spectacol de gală al Operei Naţionale din Bucureşti. Carmen Iohannis a purtat o rochie albastră din catifea. Ținuta, extrem de elegantă, a atras toate privirile. Președintele Klaus Iohannis a purtat un costum negru și papion.

„Am fost onorați să-l avem oaspete pe ES Klaus Iohannis, Președintele României, împreună cu d-na Carmen Iohannis, la spectacolul „Traviata”, de G. Verdi. Președintele României ne-a felicitat atât pentru standardele înalte ale colectivului artistic, cât și pentru implicarea Operei Naționale București în sporirea și difuzarea mesajelor umaniste ale artei“, este mesajul transmis pe Facebook de Daniel Jinga, Director General al Operei Naționale din București.