Depistarea cancerului: Semnele la care trebuie să fii atent atunci când te trezești

Depistarea cancerului: Semnele la care trebuie să fii atent atunci când te trezești Cancerul de colon este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbații tineri. Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Cum vă simțiți dimineața ar putea fi un semn de avertizare al cancerului, conform spuselor unui expert. Boala poate atrage atenția provocând simptome vagi. Detectarea precoce a cancerului este cheia supraviețuirii. La majoritatea formelor, cu cât este găsit mai devreme, cu atât este mai mare șansa de a prelungi viața.

Abbas Kanani, farmacist la Chemist Click, a spus că modul în care te trezești dimineața poate oferi indicii, a raportat Express. Trezirea cu o durere în gât care este „persistentă” și a fost acolo de peste două săptămâni fără semne de îmbunătățire este un semn revelator, a avertizat domnul Kanani. Același lucru este valabil și pentru tuse, a spus farmacistul. "Fumătorii se trezesc adesea cu o tuse dimineața. Cu toate acestea, o tuse persistentă de mai mult de două săptămâni ar trebui verificată. Mai ales dacă fumezi."

O tuse persistentă este un semn de avertizare al celei mai mortale forme de cancer - cancerul pulmonar, diagnosticat de 47.000 de ori în Marea Britanie în fiecare an. Cu toate acestea, oamenii care nu și-au aprins niciodată o țigară în viața lor sunt încă diagnosticați cu boala. Între timp, o durere în gât poate indica un cancer la gât, laringian sau tiroidă.

Un alt semn de cancer care ar putea să apară la prima oră dimineața este oboseala, care te poate lăsa epuizat și peste zi. Domnul Kanani a explicat: „Este normal să vă simțiți puțin obosit dimineața, dar dacă acest lucru nu este obișnuit pentru dvs. sau dacă observați oboseala care durează pe tot parcursul zilei, ar trebui să verificați acest lucru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simptomele cele mai frecvente

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente semne de cancer. Dar poate fi eliminată ca o parte normală a vieții sau cauzată de altceva. Adesea există o altă cauză a oboselii. Dar cel mai bine este să-l verifici. Oboseala este deosebit de îngrijorătoare dacă este însoțită de alte semne, a spus dl Kanani. „Dacă te trezești dimineața și patul este ud sau umed din cauza transpirației, asta indică faptul că ai fi putut experimenta transpirații nocturne. Verificați acest lucru cu medicul dumneavoastră de familie, mai ales dacă transpirațiile nocturne sunt însoțite de oboseală, scădere în greutate sau vânătăi.”

Transpirația pe timp de noapte poate fi un semn de avertizare foarte timpuriu al unei multitudini de tipuri de cancer, în special limfomul, un tip de cancer de sânge. Dar există zeci de alte cauze, cum ar fi menopauza, anxietatea, glicemia scăzută sau o infecție. Consultarea medicului dumneavoastră de familie vă poate ajuta să excludeți cancerul și să ajungeți motivul pentru care transpirați noaptea.

Există peste 200 de tipuri diferite de cancer care pot provoca multe simptome diferite, spune Cancer Research UK. Unele semne comune care apar cu aproape orice tip includ: pierdere în greutate inexplicabilă, umflături sau noduli neobișnuiți, modificări ale alunițelor, sângele din urină, durerea inexplicabilă, arsuri la stomac și dificultăți la înghițire, potrivit The Sun.