Denunţătorul lui Marga: "Aştept cu mare interes procesul"

Denunţătorul lui Marga: "Aştept cu mare interes procesul"

Fostul ministru de externe Andrei Marga a reacţionat la interviul publicat de EVZ cu Dorel Sârbu, conferenţiar la Facultatea de Chimie din cadrul UBB Cluj, care l-a deconspirat pe demnitatar ca fiind fost agent al securităţii comuniste.

Marga susţine că nu a discutat niciodată cu Sârbu. "Nu am avut cu el o discuţie vreodată, încât ceea ce relatează el că aş fi discutat cu mine sunt simple invenţii". Andrei Marga mai susţine că universitarul clujean nu a fost niciodată directorul Centrului de Relaţii Internaţionale din cadrul UBB Cluj. "Nici vorbă de aşa ceva. El a fost adus, la un moment dat, de unii chimişti, cu bune intenţii, şi propus să lucreze, în 1993, la organizarea învăţământului la distanţă. După trei săptămâni, nefăcând faţă, s-a retras. În rest nu a existat vreo contiguitate cu Costel Sârbu. Partenerii săi par să fi fost cei pe care îi indică abundent, din fostele servicii", spune Marga, care încheie, "până una alta, la rândul meu, îl voi da în judecată pentru minciunile pe care le debitează".

Mircea Miclea: "Cei doi au vorbit de mai multe ori"

De cealaltă parte, conferenţiarul Sârbu spune că abia aşteaptă procesul despre care vorbeşte Andrei Marga. "Se pare că distinsul profesor Marga are probleme serioase. În cazul nostru vorbesc actele. Eu am demisionat în anul 1997 din funcţia de director pe care mi-a oferit-o ca şi mită. Am demisionat după trei săptămâni. Probă este demisia pe care am înregistrat-o la secretariarul UBB în data de 14 aprilie 1997". În documentul prezentat de Costel Sârbu se arată că acesta a demisionat din funcţia de director al Centrului de Formare Continuă. "Momentul şi modul în care am fost numit în această funcţie m-a jignit profund", se arată în cererea de demisie semnată de Costel Sârbu.

Universitarul clujean mai susţine că afirmaţia că Marga nu a vorbit niciodată cu el este neadevărată. "Vorbeşte despre concursul meu. M-a chemat la ora şapte dimineaţa la rectorat. În biroul lui era şi Mircea Miclea. Şi atunci i-am spus că aproape îmi pare rău că mi-am dat demisia din funcţia în care m-aţi numit. La această replică a mea, Miclea a spus să nu spuneţi asta şi că am făcut foarte bine că am demisionat", afirmă Sârbu.

La rândul lui, fostul ministru al Educaţiei, şi fost cancelar general al UBB, Mircea Miclea afirmă că Marga şi conferenţiarul Sârbu au vorbit de mai multe ori chiar în prezenţa lui. "Eu nu îmi aduc aminte despre episodul invocat de domnul Sârbu dar ştiu sigur că cei doi şi-au vorbit de mai multe ori. Eram cancelarul Universităţii Babeş Bolyai şi au vorbit şi în faţa mea", a spus Miclea.

Neopritul Sârbu

În ultimii ani, Costel Sârbu a avut curajul să demaşte corupţia existentă în cadrul Universităţii Babeş Bolyai, legată de numirea unor cadre universitare pe funcţii, fără concurs. "Eu i-am reclamat pe toţi cei care au abuzat de lege. Că mi-am adus aminte prin 1998, o colegă de la Facultatea de Chimie a fost angajată pe funcţia de lector universitar, fără concurs. Este vorba despre doamna Maria Tomoaia Cotişel, care este soţia unui ofiţer de securitate, Constantin Tomoaia Cotişel. Am reclamat şi asta dar bineînţeles că nimeni nu a luat nicio măsură", a spus Dorel Sârbu.

Constantin Tomoaia Cotişel a lucrat ca şi ofiţer activ în cadrul Serviciului de Contraspionaj din Cluj. Acesta a terminat Facultatea de Filologie, specializarea engleză după care a fost recrutat la Direcţia Securităţii Statului, la Serviciul 3 de Constraspionaj. Rezerviştii clujeni spun că familia Tomoaie a rămas în străinătate, iar după 1989 a revenit în România.

Ne puteți urmări și pe Google News