Contractul a fost primit de afacerist de la Consiliul Județean Bacău, iar procurorii Anticorupție se vor muta aici din 2018. Afaceristul Viorel Rusu, care controlează firmele Rustrans-Conextrust-Amici, a câștigat de la Consiliul Județean contracte de zeci de milioane de euro, de când face denunțuri la DNA Bacău.

Denunțul și lucrarea

Procurorii Anticorupție din Bacău se vor muta la anul de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 4, în imobilul care a fost sediul Poliției Locale, de pe strada 9 mai, nr. 104. Lucrările sunt executate de firmele lui Viorel Rusu, denunțător în mai multe dosare de corupție de pe urma cărora au fost încătușați aproape toți liderii PNL-PDL din Bacău. Rusu este denunțător în dosarele Berca-Banu, Romeo Stavarache, Constantin Apostol, Bociar Ferendino etc.

Firmele Conextrust și Rustrans realizează modernizarea și consolidarea clădirii de pe strada 9 mai, nr 104, din Bacău, imobil ce aparține Consiliului Județean Bacău, după ce DNA Bacău și-a exprimat intenția, pe 5 august 2015, de a ocupa acest spațiu. Un an mai târziu, Consiliul Județean Bacău alocă bani pentru studii de fezabilitate, iar apoi lucrările îi sunt încredințate controversatului afacerist Viorel Rusu. Din 2013, de când Viorel Rusu a început să scrie denunțuri la DNA, a primit toate lucrările importante de la Consiliul Județean Bacău, condus de Dragoș Benea, președintele PSD Bacău. Este vorba de Aeroportul Internațional „George Enescu“ din Bacău, de lucrări de mai multe milioane de euro la Spitalul Județean de Urgență, de modernizarea Observatorului Astronomic din Bacău, dar și de o serie de lucrări de infrastructură rutieră. Cu aceste contracte, firmele RustransConextrust-Amici au realizat o cifră de afaceri totală de peste 50 de milioane de euro.

Toate dosarele sunt făcute de același comisar

Mecanismul la DNA Bacău este simplu. Viorel Rusu a făcut denunțuri la DNA, de ele s-au ocupat comisarul șef Liviu Ababei, frate al cumnatului lui Dragoș Benea. Niciun denunț și niciun dosar de la DNA Bacău nu este îndreptat împotriva vreunui membru social democrat, astfel că, în ultimii ani, instituția Anticorupție nu a inculpat niciun membru PSD. Viorel Hrebenciuc a fost inculpat în dosare ale procurorilor din Brașov sau Capitală, iar Dragoș Benea a avut parte, pe 17 iulie 2014, de percheziții ale procurorilor DNA din sediul Central, iar dosarul este în continuare „in rem“.

Palmaresul penal

Viorel Rusu a făcut de nunuțuri, soldate cu dosare penale, lui Romeo Stavarache (fost președinte PNL Bacău), lui Gabriel Berca (fost lider PDL, fost senator, ministru și Secretar General al Guvernului), fostului deputat Mihai Banu, oamenilor de afaceri Daniel Ferendino și Mihai Ferendino, Mihai Harasemiuc ș.a. Cercetarea penală în aceste dosare, dar și în dosarul deputatului Lucian Ciubotaru (PNL), a fost făcută de nimeni altul decât de ruda prin alianță a lui Dragoș Benea, șef al ofițerilor de cercetare de la DNA Bacău. După inculparea liderilor Opoziției din Bacău, în 2016, PSD a câștigat detașat alegeriile în tot județul, dar și în municipiul Bacău. 

Viorel Rusu, inculpat pentru 7 fapte penale

Afaceristul Viorel Rusu (foto) este judecat pentru 7 fapte de fals și spălare de bani, după ce și-a însușit și a vândut câteva apartamente care aparțineau de drept MAI, de la blocul 32, de pe Bulevardul Unirii. În aprilie 2017 și-a trecut afacerile pe numele soției, Senilia, și a fiicei Adelina, care au găsit câte 7,5 milioane de lei să cumpere acțiunile lui Viorel Rusu. În dosarul în care este inculpat Viorel Rusu este pus sechestru pe firma Conextrust.