Denunțătorul lui Uioreanu, suspectat că dădea șpaga pentru a ucide șobolanii din Transilvania
- Mihai Şoica
- 8 octombrie 2015, 00:00
Funcționari publici din mai multe primării din Vestul țării sunt vizați de o anchetă DNA. Sunt bănuieli că aranjau contractele de dezinsecție și deratizare pentru firma Coral Impex din Zalău, controlată de Alexandru Badea
Procurorii DNA au descins ieri dimineață la mai multe primării din Transilvania, care au în derulare contracte de dezinsecție cu firma Coral Impex SRL din Ploiești, deținută de Alexandru Badea.
Anchetatorii de la DNA au suspiciuni că toate aceste contracte au fost obținute pe șpagă, dată unor funcți o nari din pri măriile Cluj Napoca, Zalău, Alba Iulia, Târgu Mureș și Sibiu.
Prelungire din pix
CLUJ-NAPOCA. Doi funcți onari, Vasile Moldovan și Adriana Măgureanu, au fost duși la sediul DNA Cluj unde li s-a luat o declarație de martor. DNA vrea să știe în ce condiții contractul de dezinsecție și deratizare a fost prelungit, în anul 2010, pe o durată de șapte ani, în condițiile în care Legea concesionării serviciilor publice prevede că perioada maximă de prelungire a unui astfel de contract nu poate depăși patru ani de zile.
Surse judiciare susțin că dosarul penal care îl vizează pe Alaxandru Badea, patronul firmei Coral Impex, a fost disjuns din dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. Consilierul lui Uioreanu, Răzvan Pop, a fost cel care a pomenit în interceptări de șpăgile date de Badea. „Ulterior, am fost căutat de Badea Alexandru și de Ciprian care mi-au înmânat sume de bani destinate lui Horea Uioreanu”. Pop a mai precizat că, în total, a primit de la Badea și omul acestuia suma de 70.600 de lei.
Subordonata președintelui
TÂRGU-MUREȘ. Aici, pro curorii DNA au făcut percheziții la biroul și la locuința lui Ildiko Kagam, șeful Serviciului de Control Activități Edilitare. Aceasta este suspectată că aranja contractele către Badea.
SIBIU. În primăria condusă de Klaus Iohannis până anul trecut, Felicia Baba este cea suspectată de procurori că îi oferea cu dedicație contractele lui Coral. Aceasta a obținut funcția de director la Direcției Tehnice, fiind vizată de anchetatori.
ZALĂU. Anchetatorii DNA au descins la Primăria Zalău. „Procurorii au percheziționat biroului lui Ștefan Jugreștean, șeful direcției Corp Control. Se pregătesc documente legate de acest contract”, a declarat, pentru EVZ, primarul Radu Căpâlnașiu.
CNSC a dat contractul
Corali Impex avea de patru ani contracte bunicele și cu Primăria Alba. „Licitația a început în 2011 și s-a terminat în 2012. Adjudecarea licitației a fost făcută printr-o decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor”, a precizat primarul Mircea Hava. Valoarea estimativă a contractului pe un an este de 766.129 de lei, fără TVA. În total, pe patru ani, s-a plătit 720.000 de euro.
Majorare din 2012
Valoarea serviciului de deratizare dintre Primăria Zalău și Coral Impex s-a ridicat, în media anuală, pentru perioada 2008-2011, la suma de 700.000 de lei. Din 2012, tariful a crescut până la 1.250.000 de lei (TVA inclus) pe an. În total, firma lui Badea a luat din Zalău 1,8 milioane de euro.
Comoara Cluj-Napoca
15 milioane de euro ar fi suma primită de Coral Impex de la Primăria Cluj-Napoca, între 2006 și 2015. Peste 10 milioane au fost plătite după prelungirea contractului, făcută în 2010, la inițiativa fostului primar Sorin Apostu, prelungire care a fost realizată fără a se desfășura vreo licitație.
Pe sub ochii lui Iohannis
Primăria Sibiu, fostul loc de muncă al președintelui Klaus Iohannis, plătea, din 2014, în jur de 150.000 de lei (35.000 euro) către Coral. În total, pe doi ani, s-au facturat 70.000 de euro. Conform reprezentanților municipalității, cu firma lui Badea se încheiau contracte individuale de servicii, nu multianuale.
Coral, un deceniu de contract în Târgu Mureș
„Această societate lucrează pentru Primăria Târgu Mureș de vreo 10 ani, nu am avut niciun fel de problemă, nu au fost niciun fel de sesizări legate de acest lucru. Primăria trebuie să fie transparentă și să pună la dispoziție documentele, astfel încât verificările să își urmeze cursul. Societatea are sediul prin Ploiești și face dezinsecție”, a declarat primarul Dorin Florea. Primăria Târgu Mureș are un contract cu societatea Coral Impex în valoare de 1.8 milioane lei. În cei zece ani, s-au achitat 4,3 milioane de euro firmei lui Badea.