În toiul abuzurilor urbanistice şi după demiterea arhitectului-şef, Onţanu a dărâmat cu tam-tam două construcţii într-o mahala.
O adevărată revoltă i-a cuprins ieri pe locuitorii străzii Peisajului din cartierul Colentina, unde au fost demolate două construcţii ilegale. Cei 40 de poliţişti co munitari au fost nevoiţi să intervină după ce un bărbat a început să arunce cu pietre, declanşând furia mai multor local nici. În urma altercaţiei, un poliţist a fost rănit, trei persoane au fost amendate şi una reţinută pentru cercetări.
Cele două case au fost ridicate pe domeniul public, fără autorizaţii, de către patru familii. Doar una era finalizată şi adăpostea 13 persoane, între care cinci copii. „Am fost somaţi şi ne-am apucat să dărâmăm. Terminasem cu acoperişul când, acum trei zile, a venit unu’ de la primărie şi a zis să ne oprim că poate se rezolvă. Şi acum au venit cu buldozerele şi cu televiziunea”, s-a plâns unul dintre evacuaţi. În contextul în care nu aveau venituri stabile, oamenii au justificat investiţia prin faptul că bărbaţii lucrau pe şantiere şi că au strâns „cărămidă cu cărămidă”, din 2005, când au început construcţia şi au făcut cerere de retrocedare pentru teren. Ei sperau să scape doar cu o amendă pentru casa în care spun că au băgat 140.000 de lei şi se bazau pe legislaţia din construcţii care prevede că, după cinci ani, o construcţie ilegală nu mai poate fi demolată. Peste un an ar fi scăpat cu amendă
„De cinci ani facem demersuri să obţinem locul ăsta. Trebuia să ne dea o amendă acolo, de trei-patru sute de milioane de lei (n.r. - ROL), nu să dărâme”, a spus Nicolae Gheraliu, evacuat.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2, mai multe persoane au construit ilegal locuinţe pe un teren în suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi. Acesta urmează să fie repartizat, la schimb, persoanelor care au proprietăţi pe traseul străpungerii Doamna Ghica - Pantelimon. Potrivit primarului On ţa nu, oamenii care au ocupat abuziv terenul se ocupă cu furturi, tâlhării şi scandaluri.
„Au fost demolate zece case până în prezent, împreună cu cele două de astăzi, şi urmează încă două”, a declarat Dumitru Soare, director general al Poliţiei Comunitare Sector 2. Fără tabere de nomazi
Potrivit autorităţilor, acţiunea de ieri este un semnal de alarmă tras de edilul Neculai Onţanu, care „nu doreşte să repete greşeala guvernului italian, care a permis apariţia construcţiilor ilegale şi înfiinţarea de tabere de nomazi”.
Eradicarea construcţiilor ilegale din sec torul 2 vine ca o continuare a activităţii demarate chiar în interiorul primăriei în urmă cu câteva zile, când arhitectul-şef al sectorului 2, Adriana Bag dasar, a fost demisă din funcţie. Primarul Neculai Onţanu a dat dispoziţie să fie verificată legalitatea tuturor documentaţiilor urbanistice elaborate din 2004, de când Adriana Bagdasar a ocupat funcţia de architect-şef, urmând să fie demarate procedurile de anulare şi sesizare a organelor de anchetă în cazul actelor găsite în neregulă.
Aceasta, în contextul în care primarul Onţanu declara, în octombrie 2008, că toate documentaţiile de urbanism aprobate de consiliul local sunt legale. Totuşi, de nenumărate ori, presa a semnalat existenţa unor construcţii ilegale sau la limita legalităţii, pe raza sectorului 2, construcţii pe care edilul Onţanu nu a reuşit să le demoleze la fel de spectaculos precum pe cele de ieri.