Democrația Morții: Olanda va oferi „Pastila de Otravă” tuturor bătrânilor care vor să-și pună capăt vieții
- Adrian Pătrușcă
- 7 februarie 2020, 21:45
Guvernul olandez a dat publicității un studiu care arată câți oameni vor să-și sfârșească viețile. Un partid s-a oferit să ofere pilule de sinucidere pentru bătrâini.
Pe vremea comunismului circula un banc în care un dictator african, venit în vizită la București, făcea schimb de experiență cu Ceaușescu: „Frig, întuneric, foamete, închisori, și românii tot rezistă... Cu cianură ai încercat?”
Un studiu realizat de Ministerul Sănătății din Olanda arată că un număr de persoane de peste 55 de ani, deși au o stare de sănătate bună, „manifestă o puternică și activă dorință de a muri”.
Potrivit cercetării, citate de LifeSiteNews, 0,18% dintre olandezii cu vârste de peste 55 de ani doresc să moară. În total, numărul lor atinge 10.000.
Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, membru al partidului Uniunea Creștină, consideră că în loc să prescrie medicamente letale, guvernul ar trebui să „încerce să redea gustul de viață” concetățenilor săi.
Și oficialul a adăugat:
„Nu există nici o îndoială că rezultatele arată că este vorba de o miză socială majoră, atât pentru guvern cât și pentru societate. Acest grup de persoane care își doresc moartea este serios și raportul arată necesitatea de a acționa.”
Chestiunea eutanasiei dezbină guvernul coaliției aflate la putere, alcătuită din creștin-democrați și partide de stânga.
Cu 49 de ani în urmă, profesorul de drept, judecător la Curtea Supremă a Olandei, Huib Drion, pleda în favoarea acordării cetățenilor a dreptului de a-și pune capăt zilelor, odată ce au atins vârsta de 79 de ani, asigurându-le și mijloacele necesare pentru a o face, respectiv o capsulă cu otravă.
Drion nu a gustat din farmecul otrăvii și a murit în somn, în patul său, în 2004, la vârsta de 86 de ani. Dar ideea lui a continuat să trăiască. Cartea sa, Het Zelfgewilde Einde Van Oudere Mensen (Sfârșitul auto-dorit pentru persoanele vârstnice), a fost unul dintre argumentele puternice care au dus la legalizarea sinuciderii asistate.
Sinuciderea asistată este legală în Olanda din 2002, în anumite condiții. În general, medicii oferă un ser intravenos urmat de un medicament care împiedică respirația.
În 2002, imediat după legalizare, au avut loc 1882 de cazuri de sinucidere asistată.
Cinci ani mai târziu, condițiile în care este autorizată sinuciderea asistată au fost extinse, ceea ce face ca peste 7000 de persoane să fie ucise anual de sistemul de sănătate olandez. Aceasta înseamnă 20 de persoane pe zi.