Joi, patru membri ai cabinetului japonez au renunțat la funcții în urma anunțului făcut de premierul Fumio Kishida cu o zi înainte. Acesta și-a exprimat intenția de a aborda un extins scandal de fraudă financiară care a generat turbulențe în rândurile partidului de guvernământ.
Conform informațiilor din presa japoneză, procurorii desfășoară o anchetă asupra presupuselor fraude care vizează un număr semnificativ de membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD, o forță de dreapta conservatoare) din Japonia, condus de Kishida.
Această formațiune politică a guvernat țara aproape neîntrerupt de la înființarea sa în 1955.
Un scandal financiar zguduie Japonia
„Mi-am prezentat demisia prim-ministrului”, a declarat joi dimineaţă colaboratorul apropiat al lui Kishida, secretarul general şi purtător de cuvânt al guvernului Hirokazu Matsuno, referindu-se la suspiciunile al căror subiect este.
Yasutoshi Nishimura, ministrul Economiei, Comerțului și Industriei, împreună cu omologii săi din Cabinet, Junji Suzuki, ministrul de Interne, și Ichiro Miyashita, ministrul Agriculturii, și-au prezentat demisiile, alături de cinci viceminiștri și alte persoane responsabile, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt.
„Neîncrederea publicului este îndreptată către mine în ceea ce priveşte fondurile politice, ceea ce duce la neîncrederea în guvern. Întrucât este în desfăşurare o anchetă, m-am gândit că ar trebui să clarific lucrurile”, declarase Nishimura.
Membrii PLD japonezi, acuzați de omitere a milioane de euro în declarații
Conform unor surse multiple din media, acești membri ai PLD sunt suspectați că au neglijat să declare sume considerabile, echivalente cu mai multe milioane de euro, provenite din vânzarea de bilete pentru evenimente de strângere de fonduri.
Aceste sume ar fi fost ulterior achitate de către partid.
Investigatorii manifestă un interes deosebit față de membrii celei mai influente facțiuni interne a partidului. Aceasta a fost condusă în trecut de fostul premier Shinzo Abe, decedat anul trecut.
Se presupune că acești membri au primit aproximativ 500 de milioane de yeni, echivalentul a 3,2 milioane de euro, pe o durată de cinci ani, până în 2022.
Considerând că este „extrem de regretabil că situaţia a stârnit neîncrederea populaţiei”, Kishida, 66 de ani, a promis miercuri că „se va transforma într-o minge de foc pentru a restabili încrederea în guvern”. A anunțat că doreşte „să treacă rapid” la noi numiri joi.
Scandalul economic din Japonia a zguduit sprijinul pentru PLD
Noul premier din Japonia, intrat în funcție în toamna anului 2021, deja perceput negativ înainte ca mass-media din Japonia să dezvăluie treptat acest nou scandal în ultimele săptămâni, beneficiază în prezent de sprijinul doar al 23% dintre alegători, conform unui sondaj publicat luni de postul public de televiziune NHK.
Această afacere a „slăbit considerabil sprijinul public pentru PLD şi guvernul Kishida”, a apreciat Naofumi Fujimura, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kobe (vest).
Alegătorii își exprimă îngrijorarea față de scandal și percepția de lipsă de responsabilitate din partea liderilor politici, a adăugat el, într-un interviu acordat AFP.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca situația actuală să ducă la schimbări semnificative în peisajul politic din Japonia. În special având în vedere popularitatea scăzută în sondaje a partidelor politice de opoziție, a subliniat Fujimura.
Toți miniștrii destituiți sunt membri ai facțiunii Abe. Însă se sugerează că scandalul ar putea afecta și membri ai grupului premierului Kishida, conform informațiilor din presa locală, potrivit Agerpres.