Demisii grele. Militarii români sunt nemulțumiți. Ce se întâmplă, de fapt?
- Surcel Vasile
- 10 septembrie 2019, 10:43
Opt dintre cei peste 20 de români, foşti militari aflaţi acum sub contract cu o firmă de securitate canadiană, care au respins atacul de săptămâna trecută din Kabul, şi-au dat demisia şi se află în drum spre casă.
Veteranii de război sunt nemulţumiţi că firma de securitate canadiană le-a dublat sarcinile fără să renegocieze contractele cu ei. Totul, după ce românii nu ar fi fost echipați corespunzător, iar în timpul atacului a existat o armă la cinci oameni.
N.N.I. este contractor în Orientul Mijlociu de aproape zece ani şi a ales să vorbească, sub protecţia anonimatului, cu jurnaliștii Libertatea despre culisele carnajului de la Kabul, de săptămâna trecută, din zona în care se află sediile mai multor ambasade și instituții internaționale.
Veteranul a plecat din Armata Română în 2008, după zeci de misiuni în teatrele de operaţii şi a început să colaboreze cu diverse companii de securitate care au activat sau activează în Irak şi Afganistan.
Militarul român a declarat despre angajatorul canadian: „Şi-au bătut joc de noi! În buncăre n-au existat truse de prim ajutor.”
De asemenea militarul român a mai relatat că dincolo de forţele armate, există o adevarată industrie a securităţii în astfel de zone. La fel ca la Kabul, multe „Cartiere Verzi/Cartiere Diplomatice” sunt private.
Aici se pot închiria, contra cost, spaţii de locuit şi birouri. Securitatea acestora este însă cea care costă foarte mult în cazul unor astfel de afaceri imobiliare. În noaptea de 2 septembrie, N.N.I. s-a aflat în mijlocul atacului în urma căruia un român care făcea parte din echipa de securitate a Ambasadei României la Kabul a fost ucis de talibani.
Victimele ar fi fost mult mai multe dacă echipa de români, aflată sub contract cu o firmă canadiană angajată să păzească cartierul diplomatic, nu ar fi avut spirit de reacţie.
Deși au avut o armă la cinci oameni, ei au dat primul ajutor. Aşa au salvat viaţa celui de-al doilea angajat din echipa de securitate a Ministerului de Externe. N.N.I. şi-a dat demisia de la firma de securitate, alături de alți şapte colegi, şi se află acum în drum spre casă.
Săptămâna trecută, la Kabul, au fost două atentate revendicate de talibani. Primul, cel din noaptea de 2 septembrie, s-a soldat cu 12 morţi, printre care și un membru al echipei de securitate a Ambasadei României la Kabul.
Al doilea atentat a avut loc joi 5 septembrie, în apropierea Ambasadei Statelor Unite ale Americii și s-a soldat cu 10 morţi, între care și un militar român aflat într-o misiune mixtă de patrulare.