Ministerul Educației a publicat recent calendarul de admitere la liceu pentru 2020. Conform autorităților, citate de G4media, ”absolvenții de clasa a VIII-a vor completa fișele de înscriere la liceu în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020, a decis Ministerul Educației. Instituția a anunțat oficial, în această dimineață, că a aprobat noul calendar privind admiterea la liceu 2020. Peste doar două zile, pe 27 mai, liceele și școlile profesionale trebuie să afișeze oferta de școlarizare.” Însă, Ministerul are probleme pe frontul protecției elevilor, atât în contextul procedurilor de admitere, cât și în contextul organizării examenelor. Conform aceleiași surse ”achiziția de măști de protecție pentru toți elevii de clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, precum și pentru profesorii și personalul din școli a fost anulată de Ministerul Educației, cu doar 10 zile înainte de reînceperea școlii.”

 

Întârzieri la întârzieri și examene puse în pericol

Acum circa o lună, președintele Iohannis, care și-a construit o platformă profitabilă de comunicare în domeniul educației în timpul candidaturii sale și a primului mandat prezidențial, a anunțat că examenele vor avea loc anul acesta și că elevii trebuie să se pregătească în acest sens. Era o decizie politică aplaudată de părinții care nu doreau prelungirea stării de presiune emoțională asupra elevilor, dar nici punerea pe pauză a pregătirii copiilor în perspectiva intrării la liceu sau facultate. Numai că Anisie nu a anunțat niciun fel de procedură de achiziție pentru măștile indispensabile desfășurării examenelor, până pe 19 mai, o întârziere pe care mulți ar vedea-o ca fiind inacceptabilă. Chiar și după o lună, licitația a fost amânată.

O licitație cu cântec

Inițial, presa a relatat pe larg faptul că ministerul Educației a publicat o procedură de achiziție pentru 17 milioane de măști în valoare de 10 milioane de euro, pe 19 mai. Însă, perioada necesară pentru transmiterea ofertelor ar fi fost restrânsă la doar 4 ore, ceea ce a fost interpretat ca un semnal de alarmă puternic privind o posibilă fraudă consistentă. Ministerul a decis apoi reluarea procedurii, însă întârzierea pune în pericol desfășurarea examenelor.

Asociațiile de elevi cer demisia Monicăi Anisie

Conform Alert24.ro, mai multe asociații de elevi din Constanța, București Ilfov, Maramureș și Vâlcea au cerut deja demisia Ministrului Educației. Conform acestora, solicitarea vine după ce Monica Anisie nu a oferit șanse egale la educație celor 900.000 de elevi care nu au acces la mijloace de învățare la distanță sau la infrastructură rezonabilă de internet. Practic, această situație ar fi adâncit inegalități deja prezente în elevilor la nivel național. Monica Anisie s-a referit anterior la această situație, subliniind că elevii fără acces la educație online vor primi fișe de lucru. Însă, experții în educație s-au grăbit să sublinieze că lipsa de soluții a ministerului în materie de egalizare a șansei de învățare va lovi exact în categoriile de elevi cu risc de sărăcie și excluziune socială.