Dedesubturile murdare ale tragediei din Sighetul Marmaţiei
- Stelian Negrea
- 23 februarie 2012, 10:28
Actualul administrator al firmei, Costin Berevoianu, i-a succedat lui Peter Braun, fost vice ALRO.
Patronii firmei B.E.R.G. Sistem Gaz SA care furnizează gazele naturale în Sighetul Marmaţiei se ascund în continuare sub umbrela unei firme cipriote după aproape o săptămână de la tragicul eveniment care a zguduit o ţară întreagă.
Documentele consultate de EVZ (AICI ȘI AICI) arată că în firma off-shore se intersectează interesele actualui administrator, Costin Berevoianu, consilier al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, şi, respectiv, cele ale afaceristului Peter Braun, implicat în controversata privatizare Alro Slatina.
Oficial, B.E.R.G. Sistem Gaz este deţinută în proporţie de 99,7% de firma cipriotă Anumersus Co Ltd din Limasol, restul acţiunilor fiind deţinute de compania Fokus Invest SRL. Sereleul bucureştean este controlat de către Gabriela Braun, fiica omului de afaceri Peter Braun. Documentele din dosarul afacerii arată că firma Anumersus Co. Ltd este deţinută în proporţii egale de către alte două firme off-shore –D.A. Secretarial Limited şi D.A. Accounting &Secretarial Limited.
Legăturile din Sud
Actualul administrator al firmei B.E.R.G. Sistem Gaz este Costin Berevoianu. Până să fie administrator aici, Berevoianu a fost directorul companiei Gaz Sud SA –preluată, în 2010, de către fondul ceh de investiţii PPF.
La vremea respectivă, Gaz Sud SA era deţinută de trei firme off-shore, din care una îşi avea sediul la Limasol, chiar la aceeaşi adresă cu firma off-shore care deţine acum pachetul majoritar la B.E.R.G. Sistem Gaz SA. Oficiile de administrator la Gaz Sud le-a făcut, până în primăvara anului trecut, chiar firma Focus Invest, reprezentată de Peter Braun. Costin Berevoianu şi Peter Braun au fost, în acelaşi timp, administratori la Gaz Sud SA până în 2011.
Notarul Berevoianu
Implicarea juridică a afaceristului Peter Braun în afacerea B.E.R.G a trecut printr-un notariat bucureştean, în care partener este chiar fiul consilierului Berevoianu. Din actele firmei BERG reiese că notarul Radu Costin Berevoianu, fiul consilierului, s-a deplasat personal în apartamentul lui Peter Braun pentru autentificarea unor documente necesare pentru bunul mers al firmei B.E.R.G. Sistem Gaz SA.
Costin Berevoianu, tatăl notarului, nu a dorit să ne furnizeze informaţii despre acţionariatul B.E.R.G. Sistem Gaz SA: "Deocamdată, discut în calitate de administrator, vă pot da o serie de informaţii despre accident iar restul când mă întorc la Bucureşti". El a revenit apoi cu un telefon, după doar un minut, îndrumându-ne să luăm legătura cu reprezentantul legal al firmei off-shore: "Date despre acţionariat le puteţi obţine de la doamna avocat Georgeta Filipescu, avocat la Voicu Filipescu. Acum i-am sunat şi i-am împuternicit să vă dea aceste informaţii". TĂCEREA AVOCAŢILOR
Nu dezvăluie identitatea acţionarilor
După încercări repetate, casa de avocatură ne-a furnizat un răspuns sec, în ciuda asigurărilor domnului Berevoianu: "Ca abordare societara generala, societatea Anumersus Co. dezvaluie detalii despre acţionariat doar autorităţilor şi instituţiilor bancare, în măsura în care acestea sunt necesare. Regret că nu vă pot da mai multe detalii, sunt sigură însă că veţi întelege că prin natura activităţii noastre suntem ţinuti de obligaţii stricte de confidenţialitate", spune Daniela Bădoi, ofiţer comunicare Voicu&Filipescu.
Gheorghe Belean, fost asociat fondator al firmei BERG Sistem Gaz SA, care şi-a vândut pachetul nesemnificativ de acţiuni de 0,36% din firmă tocmai către Fokus Invest a fiicei lui Peter Braun spune că nu ştie cine deţine off-shore-ul cipriot. 3,2 milioane lei au fost pierderile firmei în 2010 la o cifra de afaceri de 4,6 milioane lei
REACŢIE
Semnalul de alarmă EVZ După articolul "Tragedia de la Sighet putea fi evitată. Neglijenţa criminală", publicat în ediţia de ieri a "Evenimentului zilei", ministrul Economiei, Lucian Bode, solicită tuturor factorilor implicaţi să îşi facă datoria şi să aplice reglementările în vigoare pentru restabilirea siguranţei şi furnizării gazelor naturale în zonă. Citiţi şi:
- Martor la a doua explozie de la Sighetu Marmaţiei: "Nu ştiai care era pompierul, care era poliţistul, pentru că erau arşi complet"
- Sute de oameni puteau muri în explozia din Sighet
- EXPLOZII LA INDIGO. Craiova – 2006, Sighetu Marmaţiei – 2012
- DEZVĂLUIRI ÎN PREMIERĂ: putem sări în aer oricând
- INCREDIBIL: Scurgerea de gaz de la Sighet fusese reclamată de patru ori înainte de explozie!
- TOP 5: Cele mai mari dezastre provocate de explozii de gaze | VIDEO
- Controale pe bandă rulantă la nivel naţional după exploziile de la Sighetu Marmaţiei