Dedesubturile mitei princiare date lui Hrebenciuc. „Să păstrăm ținuta și sângele albastru. Auziți domnu’... numai șpăgile alea cât au fost!”

Dedesubturile mitei princiare date lui Hrebenciuc. „Să păstrăm ținuta și sângele albastru. Auziți domnu’... numai șpăgile alea cât au fost!”

„Evenimentul zilei" continuă seria dezvăluirilor din dosarul „Jaf în codrii României”- care îi are ca principali actori pe deputații PSD Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc. Mita consta în 12.000 hectare de pădure.

În discuțiile telefonice, prințul Gheorghe Paltin- Sturdza și deputatul Ioan Adam (PSD) foloseau un limbaj codificat și îl numeau pe Hrebenciuc drept „Spitalul”. „Nu mă interesează că „Spitalul” nu face nimic. Nu mă interesează”, era nervos Sturdza.

„Evenimentul zilei” vă prezintă noi detalii inedite din dosarul „Jaf în codrii României”, în care Hrebenciuc este acuzat că urma să priemească o șpagă de 12.000 de hectare de pădure. În schimb, parlamentarii trebuiau să-i înlesnească lui Paltin-Sturdza(foto) retrocedarea frauduloasă a 43.227 de hectare.

„El nu vrea bani”

Personajul-cheie al întregii afaceri era Hrebenciuc, cel care avea acces la autoritățile locale din Bacău. În interceptările discuțiilor ambientale, el se arată un fin cunoscător al psihologiei. De exemplu, atunci când trebuie să intervină pe lângă șeful Direcției Silvice Bacău, Ghelasă Viorel - vicepreședinte PSD Bacău, acesta explică: „Culmea, că el nu vrea bani, nu vrea nimic, nu-i omu’ ăsta, credeți-mă, adică vă spun clar, că eu știu cum este”. „Ţi-am spus de 50 de ori până acuma, că am o relaţie foarte bună cu acest om şi înţeleg de ce a făcut, eu ştiu cum arată psihologic”, se dădea mare Hrebenciuc.

Și despre șeful CJ Bacău, Dragoș Benea, Hrebenciuc arăta că „l-am pus când avea 28 de ani, așa”. „Şi l-am pus chiar pe el, cel care spuneţi că vorbeşte prostii, că el e preşedintele Consiliului Judeţean, dacă l-am pus la 28 de ani preşedinte de Consiliu Judeţean, ce vorbim aicea! Adică am avut încredere în el, și am în continuare, chiar dacă mai are rateuri,” explica Hrebenciuc.

„O minune a justiției, am câștigat castelul”

Hrebenciuc, Adam și Paltin- Sturdza erau satisfăcuți că retrocedarea frauduloasă era pe drumul cel bun. Prima decizie a venit după ce au dat șpagă unui judecător.

Adam: Măi, Paltin, tu nu trăieşti în lumea reală, tu eşti un om elevat, mă !

Sturdza: Da, tre’ să trăiesc în lumea asta. Ce să fac ?

Adam: Mă, da’ fii atent, fii atent! Eu am vrut să ne vedem aici, pentru succesul nostru cu hotărârea este fabulos şi cinstit, omule, avem creier. Am căutat arhive...

Sturdza: Dacă v-aş povesti ce am umblat eu prin arhive...

Adam: Odată ne întâlnim.. În arhive, a fost ceva, o muncă de Sisif în arhive, odată ne aşezăm să discutăm şi literatură...

Sturdza: Era istorie, da, da.

Adam: Şi da, a fost o muncă fantastică, e un miracol al justiţiei, ce am făcut noi, curat. Şi acuma vreau să auzi, Paltin, că nu-s tâmpit, mă, eu sunt un om realist, vreau să... el nu mai vrea abuzuri, atât.

Hrebenciuc: Corect, nu, am înţeles asta...

Sturdza: Mai e o minune a justiţiei româneşti, am câştigat castelul de la Comăneşti.

Hrebenciuc: O, ce frumos!

Sturdza: Mi l-a pus în posesie acuma.

„Legătura de sânge rămâne sfântă!”

Una din probele DNA este o discuție despre șpăgi, între deputatul Ioan Adam(foto) și un domn care vorbea română cu accent englezesc, identificat de procurori drept prințul Christopher Ghica, descendentul lui N.D. Ghica- rudă cu Paltin- Sturdza.

Ghica: Dar trebuie discutat, informat.

Adam: Bun, dar problema este în felul următor, eu am convenit aşa: mi-a dat o sumă, un avans ridicol şi am convenit 20 la sută din … din …

Ghica: …

Adam : Deci mi-a dat un avans ridicol atunci, de câteva zeci de mii de euro, ceva penibil, dar ştiu că sunteţi oameni de onoare şi este un om de o mare ţinută, eu am făcut documentul cu dânsul, documentul este la mine, pentru că aşa era firesc, doar l-am făcut aşa mai mult, că eu ştiu că e un om de onoare … dar nu are rost să discutăm asta. Eu i-am sfătuit ca să păstrăm ţinuta şi sângele albastru, să rămână sângele albastru, aţi înţeles ce zic eu?, l-am sfătuit să fie de acord cu jumătate-jumătate, în condiţiile în care … suportaţi şi dvs., mă rog, dvs. cu cei din Anglia... cheltuielile cum vă înţelegeţi, că nu mă interesează sume, vorbesc de principiu… Bineînţeles, să vă reglaţi cu banii pe masă ca să poată să semneze, nu se comentează obiectul acestui act.

Ghica: Îhî, îhî...

Adam: Da, ţineţi legătura cu domnul Sturdza … sigur că da. E prea … înţelegeţi-mă încă o dată … ca nişte bărbaţi cu ţinută, io i-am sfătuit: respectăm p r i n c i p i u l sfânt – legătura de sânge rămâne sfântă, egalitatea persistă până la capăt. Dar i-am spus şi aşa este echitabil. Și văd că nici dvs. nu contestaţi, să facă calculul, împărţiţi la doi, primeşte banii înainte de a semna, cum e corect, şi din clipa aia deveniţi egali, egali...

Ghica: ... rezultatul eforturilor şi întâlnirilor domnului Sturdza este... şi ...a obţinut anumite documente …

Adam: Aaa, nu mai vorbim …auziţi domnu … nu