Decoraţii din Asia, la Muzeul de Istorie

Decoraţii din Asia, la Muzeul de Istorie

Piesa de rezistenţă a expoziţiei de ordine şi decoraţii de la Muzeul Naţional de Istorie este Ordinul Orhideei Înflorite, instituit de Imperiul Manciurian. Ordinul este foarte rar şi, pe deasupra, este şi învăluit în mister deoarece nu cunoaşte când şi cum anume a fost introdus. În plus, despre ordinul expus la muzeu nu se ştie cui i-a fost conferit: se oscilează între Mihai I, Ion Antonescu şi Carol al II-lea.

Expoziţia se numeşte „Onoarea naţiunilor. Ordine şi decoraţii (II)” şi este găzduită începând de ieri la muzeu. Piesele provin din Asia, Africa şi America Latină, iar unele dintre ele fost conferite unor personalităţi importante din România în secolele XIX şi XX.

Deşi nu se cunosc prea multe lucruri despre Ordinul al Orhideei Înflorite, asta nu îi va împiedica pe vizitatori să admire perlele şi dragonul din aur din centrul singurului astfel de ordin deţinut de ţara noastră.   Multe dintre piese sunt unicate în România, iar altele sunt rarităţi mondiale. „Ordinul Orhideei Înflorite este printre primele cinci rarităţi din lume”, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu, şeful Secţiei de Numismatică.

“Valoarea e inestimabilă. Toate sunt din aur, cu email, perle şi rubine”, a arătat şi muzeograful Katiuşa Pârvan.

Un alt ordin impresionant este cel japonez al Soarelui Răsare – prima decoraţie naţională dată de Guvernul japonez. În mijlocul piesei se află un rubin de un roşu închis ce reprezintă un soare ce tocmai răsare, simbol al energiei care este la fel de puternică precum soarele.

Trei dintre ordine i-au fost oferite reginei Maria a României: este vorba de Ordinul Crizantemei, de Steaua Japoniei şi de ordinul Nishan El Kemal, acesta din urmă acordându-se numai femeilor.

Expoziţia poate fi vizitată până în martie 2009.

Ne puteți urmări și pe Google News