Promisa deconspirare in masa a ierarhilor care au colaborat cu Securitatea, imediat dupa alegerea noului Patriarh, a fost din nou amanata.
Desi existau, potrivit unor surse din CNSAS, „vreo trei dosare a caror investigatie fusese finalizata si se puteau lua cu usurinta niste decizii”, Colegiul CNSAS nu a dat ieri decat un singur verdict, la limita: IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul de Alba-Iulia, a facut politie politica.
In cazul celorlalti opt ierarhi ale caror dosare sunt analizate in prezent la CNSAS, s-a convenit reprogramarea la audiere. O noua invitatie vor primi, printre altii, IPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei, care a dat note informative cu numele de cod „Sidorovici” si „Petru”, PS Calinic Argatu, episcopul Argesului, cunoscut in arhivele Securitatii ca un bun colaborator cu numele de cod „Zamfir”, PS Timotei Serviciu, episcopul Aradului, gasit in dosare sub semnatura „Radu Viorel”, toti colaboratori cu vechea DIE.
Ieri, dupa alegerea Patriarhului, la CNSAS s-au vehiculat insa si nume mai noi, carora le-au fost incredintate tot misiuni in strainatate, sub DIE: IPS Casian Craciun al Dunarii de Jos - cu trei nume de cod, „Crin”, „Casius” si „Casio” -, episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul - colaborator cu numele „Bobi” -, episcopul de Husi, Ioachim Mares, nume conspirativ „Matei Gheorghe” - si episcopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, descoperit ca fosta „persoana de sprijin” a Securitatii.
Informatii vechi
Cazul lui IPS Andrei Andreicut este insa bine cunoscut dupa aparitia, in 2002, a cartii „S-au risipit facatorii de basme”, in care Andreicut recunoaste ca a semnat note informative cu pseudonimul „Ionica”, dar sustine ca a facut-o sub presiunea amenintarii cu arestarea.
Numele lui Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, care a intrat in cursa pentru Patriarhie, nu apare insa pe lista celor invitati din nou la audieri. Intrucat exista indicii ca a lucrat pentru Securitate in perioada cat a activat in Statele Unite ale Americii, Colegiul a decis redeschiderea cazului sau in comisia de lucru SIE-CNSAS, pentru a se decide desecretizarea eventualelor dovezi.
Cat despre proaspat alesul Patriarh, Daniel, singurul document de la CNSAS in care se face referire la numele sau este o lista de 16 persoane ale caror dosare au fost, cel mai probabil la Revolutie, propuse pentru conspirare.