DECLARAŢIILE NEAŞTEPTATE făcute la Moscova de un consilier al lui Donald Trump
- Laura Ionescu
- 10 decembrie 2016, 10:42
Sancţiunile economice împotriva Rusiei aduc prejudicii companiilor occidentale şi servesc prea puţin scopului pentru care ele au fost adoptate, a declarat ieri, în cadrul unei vizite la Moscova, Carter Page, consilier în campania electorală al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.
Carter Page şi-a argumentat această opinie cu exemplul recent al achiziţiei a 19,5% din acţiunile companiei ruse Rosneft de către o asociere formată din compania elveţiană Glencore şi Fondul Suveran al statului Qatar, societăţile din Uniunea Europeană şi SUA fiind excluse din acest proces de privatizare ca urmare a sancţiunilor.
“Companiile americane şi cele europene au un foarte mare interes să revină pe piaţa rusă”, a subliniat consilierul lui Trump, potrivit Agerpres, care citează presa internaţională. Acuzat de revista Time că ar avea legături cu societatea rusă Gazprom, Carter Page a declarat că a venit la Moscova pentru a discuta cu politicieni şi cu oameni de afaceri ruşi despre “o serie de proiecte potenţiale” de colaborare între Rusia şi SUA.
“Sunt convins că posibilităţile de cooperare cu sectorul privat al economiei ruse nu au fost niciodată atât de mari cum vor fi în anii următori, în pofida politicii occidentale ostile şi a reacţiei logice a Moscovei”, a apreciat el.
De altfel, însuşi Donald Trump a pus la îndoială în timpul campaniei electorale eficienţa sancţiunilor economice impuse Moscovei după anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului armat din estul separatist prorus al Ucrainei. El a promis în acest context că va îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, exprimându-şi atunci şi admiraţia pentru preşedintele Vladimir Putin, despre care a spus că este “un lider puternic” şi care ştie cum să conducă o ţară.
În declaraţia dată vineri la Moscova, Carter Page a mai spus că instalarea administraţiei republicane la Casa Albă va deschide “noi oportunităţi pentru depăşirea ideilor greşite şi a liniei greşite adoptate în cazul Ucrainei”, fără să ofere detalii despre poziţia pe care viitoarea administraţie de la Washington o va adopta pe tema conflictului ucrainean.