Declarațiile controversate ale ambasadorului chinez asupra Crimeei: Kievul denunță „versiunea absurdă” a istoriei

Sursa: Wikipedia

Ambasadorul Chinei în Franța a spus despre Crimeea: "Hrușciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în epoca Uniunii Sovietice". El a adăugat că ţările fostei URSS "nu ​​au statut efectiv în dreptul internaţional".

Kievul a denunţat o "versiune absurdă" a istoriei Crimeei, anexată în 2014 de Moscova, după afirmaţii controversate ale ambasadorului chinez în Franţa care pune sub semnul întrebării apartenenţa peninsulei la Ucraina.

"Este ciudat să auzim o versiune absurdă a 'istoriei Crimeei' de la un reprezentant al unei țări scrupuloase cu privire la istoria sa milenară", a reacționat pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al președinției ucrainene.

Întrebat vineri seară pe canalul LCI, ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a spus despre Crimeea: "Depinde de modul în care percepem această problemă. Acolo este povestea. Crimeea a fost la început a Rusiei. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în epoca Uniunii Sovietice". El a continuat afirmând că țările fostei URSS "nu ​​au statut efectiv în dreptul internațional pentru că nu există un acord internațional care să le concretizeze statutul de țări suverane".

De asemenea, diplomatul chinez a cerut încetarea "şicanării" cu privire la problema granițelor post-sovietice. "Acum cel mai urgent lucru este să se oprească, să se ajungă la încetarea focului" dintre Rusia și Ucraina, a spus el.

Duminică, Podoliak a subliniat că "toate țările fostei URSS au un statut suveran clar consacrat de dreptul internațional" și a cerut "să nu se repete propaganda rusă".

Declarațiile reprezentantului Chinei au provocat şi reacţia diplomației franceze. Într-un comunicat emis sâmbătă, Ministerul de Externe a declarat că "a aflat cu consternare" despre aceste afirmaţii. Quai d'Orsay cere Chinei "să spună [dacă] aceste declaraţii îi reflectă poziția, ceea ce sperăm să nu fie cazul".

Scandal după declarațiile făcute de un ambasador chinez

Ucraina a fost recunoscută la nivel internațional "în interiorul granițelor care includ Crimeea în 1991 de către întreaga comunitate internațională, inclusiv China, la căderea URSS ca nou stat membru al Națiunilor Unite", a insistat ministerul, amintind că anexarea Crimeei de către Rusia este "ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional".

Deşi Beijingul afirmă că este oficial neutru, președintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă și nici măcar nu a vorbit la telefon, până acum, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În schimb, el a mers la Moscova în martie pentru a-și reafirma parteneriatul cu președintele rus Vladimir Putin.

În timpul unei vizite în China la începutul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Xi Jinping să "facă Rusia să devină raţională" față de Ucraina și l-a îndemnat să nu livreze arme Moscovei. Cei doi șefi de stat au emis o declarație comună în care s-au angajat să "susțină toate eforturile de restabilire a păcii în Ucraina".

sursa: RADOR / lemonde.fr