DECLARAŢIE încurajatoare a lui DACIAN CIOLOŞ: "România este CAPABILĂ să-şi asume lupta împotriva CORUPŢEI, fără să fie monitorizată din EXTERIOR"

DECLARAŢIE încurajatoare a lui DACIAN CIOLOŞ: "România este CAPABILĂ să-şi asume lupta împotriva CORUPŢEI, fără să fie monitorizată din EXTERIOR"

Dacian Cioloş, prim-ministrul României, i-a spus omologului său olandez, Mark Rutte, că societatea românească este capabilă să îşi asume „fără să fie monitorizată din exterior” lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei.

“Am avut astăzi timp, cu ocazia acestui prânz, să intrăm în detalii legate de situația politică din România, de stabilitatea economică pe care o avem, de maturizarea societății românești care este capabilă să își asume, ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilități, inclusiv în privința luptei împotriva corupției și a independenței justiției. Societatea românească a demonstrat deja asta în ultima perioadă și acest gen de argumente sunt importante și în poziția pe care partenerii noștri europeni o vor lua, inclusiv vizavi de acest gen de decizii politice (n.r — integrarea în Spațiul Schengen)”, a declarat premierul României într-o conferinţă de presă comună cu Mark Rutte, potrivit Agerpres.

Dacian Cioloş a menţionat că este extrem de important dialogul la nivel înalt între cele două state pentru a da ocazia autoriţăilor române să explice mai bine realiţăţile din ţara noastră, în contextul percepţei Olandei în ceea ce priveşte progresul României pe MCV şi pe Schengen, arată sursa citată.

“Cred că acest gen de dialog care nu a avut loc de mulți ani de zile la nivel înalt, la nivel de prim-ministru, este important pentru că ne permite și nouă să explicăm care sunt realitățile din România. De multe ori, decizii la Bruxelles sau în unele state membre se bazează pe analize care sunt mai superficiale și care nu sunt bazate totdeauna pe o cunoaștere profundă a realităților”, a declarat Dacian Cioloş.

Totodată, Mark Rutte a subliniat că prin raportul MCV de la începutul acestui an, Comisia Europeană “a constatat că s-au făcut paşi importanţi” în reforma justiţiei şi în lupta împotriva corupţiei.