Declaraţia SUA privind Nagorno-Karabah: Ne concentrăm pe situaţia umanitară

Declaraţia SUA privind Nagorno-Karabah: Ne concentrăm pe situaţia umanitară Declaraţia SUA privind Nagorno-Karabah: Ne concentrăm / sursa foto. Twitter

Declaraţia SUA privind Nagorno-Karabah: Ne concentrăm pe situaţia umanitară. Anunțul a fost făcut de John Kirby.

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că Statele Unite se concentrează pe situaţia umanitară din Nagorno-Karabah, scrie Akșam.

Ajutor umanitar pentru Nagorno-Karabah

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a anunţat că într-o primă etapă SUA au acordat un „ajutor umanitar în valoare de 11 milioane de dolari” pentru foştii locuitori din Nagorno-Karabah care s-au refugiat în Armenia.

De asemenea, Kirby a transmis informaţia că o echipă din Statele Unite a fost desfăşurată în regiune pentru organizarea ajutoarelor şi a adăugat: „Deci, ne-am concentrat pe situaţia umanitară şi depunem toate eforturile pentru a uşura suferinţa. În acelaşi timp, îndemnăm Azerbaidjanul să-şi îndeplinească obligaţiile ce îi revin”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Accentul Departamentului de Stat al SUA pe misiunea internaţională de monitorizare în Nagorno-Karabah

La rândul său, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a făcut referire la „misiunea internaţională independentă de monitorizare pe termen lung”.

De asemenea, Vendant Patel şi-a exprimat satisfacţia faţă de constatarea delegaţiei Naţiunilor Unite că „civilii din Nagorno-Karabah nu au fost supuşi relelor tratamente, că domeniul agricol şi cel zootehnic, precum şi infrastructura nu au fost afectate”.

El a adăugat: „constatările Naţiunilor Unite nu vor schimba punctele de vedere ale SUA, noi exprimându-ne dorinţa puternică şi credinţa că este necesară înfiinţarea unei misiuni internaţionale independente de monitorizare pe termen lung în Nagorno-Karabah”.

Ce a constatat misiunea Națiunilor Unite

Patel a precizat că Statele Unite „cred că această misiune va asigura transparenţa şi încrederea necesară”.

În cadrul briefingului de presă, purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephen Dujarric, a menţionat că delegaţia Naţiunilor Unite care s-a deplasat în regiune a analizat situaţia de la punctul de frontieră Lacin şi din oraşul Hankendi.

Acesta a adăugat: „Delegaţia nu a constatat că civilii armeni nu au fost supuşi violenţelor şi că infrastructura civilă nu a ţinta loviturilor”.

(Traducerea: Emel - Birgül Mauki, RADOR RADIO ROMÂNIA)