Declaraţia lui Zelenski şi echilibrul din regiune

Sursa: Ffikretow | Dreamstime.com

Misiunea Turciei de mediator în războiul dintre Rusia şi Ucraina devine din ce în mai dificilă. Această situaţie îşi are originea atât în cerinţele complicate ale Rusiei, cât şi în creşterea influenţei ţărilor occidentale, precum Marea Britanie, care nu doresc încheierea războiului.

Declaraţia de ieri al lui Zelenski la televizunea greacă privind Turcia a arătat şi mai clar cât de dificil este rolul de mediator al Turciei: În interviul acordat televiziunii de stat (ERT) din Grecia, Zelenski a cerut Turciei să-şi întrerupă relaţiile cu Rusia în domeniul turismului şi a acuzat-o că aplică dublu standard, scriu cei de la Cumhuriyet.

Zelenski a spus: "Pe de-o parte, Turcia îşi asumă rolul de mediator pentru a sprijini Ucraina. Pe de altă parte, face pregătiri în turism pentru a-i primi pe turiştii ruşi. Eu, ca preşedinte al unei ţări, vreau să stabilesc relaţii prieteneşti, dar în această situaţie nu se poate. Acest lucru înseamnă dublu standard." Faptul că în discursul rostit în Parlamentul de la Atena, Zelenski a vorbit despre rolul organizaţiei Philiki Eteria în obţinerea independenţei Greciei, se poate datora informaţiilor greşite pe care le-a primit şi pentru a fi bine perceput de Grecia. Însă ceea ce a spus în discursul rostit de această dată, indică Greciei o anume politică.

Relaţiile cu Turcia

Din 1991 şi până în prezent, Turcia a reuşit să stabilească şi să promoveze, atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, relaţii echilibrate şi bune. De altfel, pentru rolul de mediator trebuie să ai relaţii bune cu ambele părţi. Faptul că Turcia este a doua putere în regiune după Rusia, că Ucraina se află la intersecţia drumurilor care se deschid către mările calde şi Orientul Mijlociu, favorizează creşterea importanţei Turciei în ochii Ucrainei.

De asemenea, în perioadele în care Occidentul nu era interesat de Ucraina, Turcia a acordat sprijin în foarte multe domenii acestei ţări. Pentru că relaţiile se aflau la acest nivel, divergenţele apărute din când în când între cele două ţări nu au devenit subiecte controversate. Turcia susţine integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu participă nici la sancţiunile impuse Rusiei. Însă conducerea Ucrainei a forţat Turcia în sensul politicilor Statelor Unite, pentru că SUA şi Marea Britanie depun eforturi pentru creşterea influenţei lor la Marea Neagră şi pentru impunerea propriilor politici Ucrainei. Consolidarea puterii Statelor Unite şi a Rusiei la Marea Neagră nu este un lucru bun pentru Turcia. Din acest motiv, o pace imediată este obligatorie pentru noi. (RADOR)