Evenimentul Zilei > Economie > Decizie surprinzătoare a băncii centrale
Decizie surprinzătoare a băncii centrale

Decizie surprinzătoare a băncii centrale

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a decis să reducă în continuare dobânda de politică monetară, pentru a 24-a lună consecutiv, depăşind estimările analiştilor, după ce preţurile de consum au înregistrat cel mai semnificativ declin din 2008, transmite Agerpres.

Astăzi, comitetul de politică monetară de la NBH a redus dobânda-cheie cu 20 puncte de bază, până la nivelul record de 2,1%. Toţi economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o rată a dobânzii de 2,2%. Autorităţile de politică monetară au redus dobânda de referinţă de la 7% în 2012, profitând de creşterea extrem de mică a preţurilor de consum.

În iunie, preţurile de consum au scăzut cu 0,3%, pe fondul reducerii preţurilor la energie şi alimente, iar Banca Naţională a Ungariei estimează o rată zero a inflaţiei în 2014 şi de 2,5% în 2015, în timp ce avansul PIB-ului ar urma să fie de 2,9% anul acesta şi de 2,5% anul viitor.

Anul acesta, forintul s-a depreciat cu 3,9% faţă de euro, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa în 2018 a scăzut la 3,5%. Avansul economiei Ungariei a accelerat la 3,5% în primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, cel mai rapid ritm de creştere din 2006.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News