Decizie strâmbă a justiției! Polițistul erou pus la plată pentru imaginea unui hoț
- Mihai Soica
- 17 martie 2020, 14:53
Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au decis că polițistul de la IPJ Vaslui, care a prins un hoț și a postat pozele cu el, este bun de plată. Magistrații au pronunțat o decizie prin care a fost păstrată sentința Tribunalului Vaslui, prin care polițistul și IPJ Vaslui au fost obligați să îi plătească hoțului, suma de 1.000 de lei.
Tribunalul Vaslui a stabilit că polițistul a greșit când a postat pe WhatsApp, poze cu hotul prins, fotografii care ulterior au ajuns în presă. Judecătorii afirmă că trebuie facută o distinctie între fapta polițistului de a-l prinde după furt, și fapta de a-l fotografia și a distribui fotografia, fără acordul său.
În plângerea formulată, Iulian M., vasluianul acuzat de furt, a declarat că a fost umilit de Alexandru Malancuș, agent în cadrul Poliției Rutiere Vaslui, pentru că acesta l-a prins și l-a imobilizat cu cureaua de la pantaloni. Adus la sediul Poliției, Malancus s-a fotografiat cu suspectul, iar imaginile au fost publicate într-un ziar local. Iulian M. a cerut daune morale de 100.000 de euro considerând ca a fost prezentat drept un "trofeu".
În data de 17 aprilie 2017, într-o zonă centrală din Vaslui, polițistul Malancuș a ieșit din tura și mergea, pe jos, spre casă. La un moment dat, polițistul a auzit țipetele unei vânzătoare dintr-un magazin din zonă, agentul a observat doi tineri care fugeau și a pornit in urmărirea acestora. L-a prins și imobilizat pe unul dintre ei, dar neavând cătușe, l-a legat cu cureaua de la pantaloni. Apoi, suspectul a fost dus la sediul IPJ Vaslui.
Ulterior, hoțul l-a dat în judecată pe polițist pentru că nu și-ar fi dat acordul atunci când a fost fotografia. Totuși, judecătorii au decis să respingă cererea de daune morale, în valoare de 100.000 de euro, pe motiv că nu i-a fost pusă în pericol sănătatea, atunci când a fost imobilizat cu cureaua de la pantaloni,
Potrivit datelor comunicate judecătorilor de IPJ Vaslui, dosarul de furt nu a fost soluționat pâna la pronunțarea deciziei, notează Ziare.com. Potrivit Legii 218/2002 privind organizarea Poliției Române, agentul avea obligatia de a interveni, "chiar dacă se afla în afara orelor de program", deoarece a constatat o infractiune în flagrant. Magistrații au respins acuzatiile vasluianului, care declara că a fost torturat atunci când a fost prins cu cureaua de gat și dus la poliție. Instanta a constat ca imobilizarea cu cureaua nu a pus în pericol viața sau sănătatea reclamantului,
Cu toate astea, aceiași magistrați au decis ca polițistul Alexandru Mărincuș și IPJ Vaslui să îi plătească hoțului, suma de 1.000 de lei, ca urmare a faptului că persoana acestuia a fost prejudiciată atunci când a fost forografiat.
Agentul Alexandru Malancuș, aflat in misiune pe litoralul bulgaresc, în vara anului 2017, a salvat de la moarte copilul unor turisi ruși, care se înecase cu un sâmbure de caisă. Pentru această faptă, de Ziua Poliției Române, i-a fost acordată "Distinctie de onoare", in semn de apreciere a profesionalismului și devotamentului de care a dat dovadă.