Decizie radicală luată de Letonia. A interzis limba rusă și a forțat Biserica Ortodoxă să rupă legăturile cu Moscova
- Iulia Moraru
- 17 ianuarie 2023, 16:27
Letonia a adoptat, de la începutul războiului din Ucraina, mai multe legi împotriva Rusiei și a cetățenilor acesteia, deși puțin peste o treime din populația țării este de origine rusească.
Măsurile sunt văzute acum de către cetățenii ruși din Letonia ca fiind inacceptabile, deși țara susține că obiectivul este îmbunătățirea integrării persoanelor a căror limbă maternă este rusa. De asemenea, o nouă lege obligă Biserica Ortodoxă Letonă să întrerupă legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Letonia vede ca o amenințare tot ce este legat de Rusia
În plus, palatele și monumentele post-ocupației sovietice riscă de asemenea să fie demolate sau reconstruite, în încercarea de a șterge urmele Rusiei din țară. Letonia și-a dorit de mult să distrugă moștenirea sovietică, lucru ce a devenit mult mai posibil odată cu începerea războiului din Ucraina.
Potrivit politologului leton Juris Rozenvalds, guvernanții văd tot ce ține de Rusia ca pe o amenințare și un risc. Asta în special după ce un sondaj din primăvara anului trecut arăta că 20% dintre vorbitorii de limbă rusă din țară au o atitudine pozitivă față de președintele Vladimir Putin.
Singura limbă oficială a țării este letona, în ciuda faptului că o treime din populație țării este de origine rusească.
Riga își crește bugetul militar
De la începutul războiului inițiat de Rusia în Ucraina, Letonia, la fel ca alte țări, a făcut eforturi considerabile pentru a-și mări bugetul militar. Astfel, cheltuielile vor fi mai mari cu 710 milioane de euro, dintre care jumătate vor fi alocate bugetului său militar și de securitate internă, potrivit anunțului făcut de prim-ministrul Krijanis Karin și ministrul de Finanțe, Arvils Aeradens.
Primul-ministru a mai subliniat că noul buget își propune să transforme economia letonă într-una care exportă bunuri și servicii de mare valoare. El a mai spus că războiul din Ucraina a schimbat prioritățile bugetare și de securitate națională în relaţie cu dezvoltarea economiei ţării, după ce premierul leton a fost întrebat despre relația dintre achizițiile programate de rachete și sisteme de apărare de coastă și îmbunătățirea serviciilor de poliție, pompieri și salvare și exporturile cu valoare adăugată mare, potrivit știripesurse.ro.