Decizie radicală în plină tensiune militară. Președintele Ucrainei a semnat decretul

Sursa: pixabay

Deși la frontierele Ucrainei este o tensiune militară din partea Rusiei, președintele Volodimir Zelenski a luat o decizie radicală în ceea ce privește armata obligatorie. Șeful de stat a semnat marți decretul pentru a renunța la stagiul militar obligatoriu. Vrea doar militari profesioniști.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a luat o decizie radicală. Acesta nu vrea ca armata să fie alcătuită din stagiari, ci vrea militari profesioniști. Tocmai din acest motiv a semnat marți un decret prin care renunță la stagiul militar obligatoriu.

Deși a fost semnat decretul, momentan nu se produc schimbări, iar tinerii trebuie să se înroleze în armată. Renunțarea la stagiul militar obligatoriu va avea loc începând cu 1 ianuarie 2024.

Șeful de stat ucrainian a recomandat guvernului să pregătească un set de proiecte legislative în domeniul apărării și apoi să le transmită către Parlament pentru a fi aprobate, conform Interfax Ucraina.

Potrivit sursei citate anterior, Volodimir Zelenski a salutat sprijinul diplomatic și militar pentru țara sa, „cel mai important începând din 2014”, în contextul temerilor legate de un potențial atac armat rus asupra Ucrainei.

Tensiunile vin în urma acțiunilor militare efectuate de Rusia în apropierea frontierei cu Ucraina. Aproximativ 100.000 de soldați au efectuat exerciții militare în această zonă, provocând îngrijorări Occidentului.

În acest context, premierul ungar Viktor Orban a mers la Moscova pentru a încerca noi negocieri de menținere a păcii.

„Vizita mea de astăzi este, în parte, şi o misiune de pace şi aş dori să vă asigur că niciun lider al Uniunii Europene, al statelor membre nu îşi doresc un război. Suntem în favoarea unei soluţii politice”, a subliniat Viktor Orban în debutul întâlnirii cu preşedintele rus, informează și agenţia RIA Novosti.

După întâlnirea dintre Vladimir Putin și Viktor Orban, acesta din urmă a declarat că este posibil un acord asupra securității europene între Rusia, de o parte, și SUA și NATO de cealaltă parte, în pofida divergențelor semnificative, scrie agerpres.ro.

''M-am convins astăzi că divergenţele de poziţii existente pot fi surmontate şi este posibil să se semneze un acord care să garanteze pacea, să garanteze securitatea Rusiei şi să fie de asemenea acceptabil pentru statele membre ale NATO'', a declarat premierul Ucrainei.