Decizie luată în plin război! Este un ajutor însemnat pentru procesul lui Zelenski împotriva Rusiei. Marea Britanie, în rol de salvator

Sursa: Facebook

Am intrat deja în cea de-a două lună de război în Ucraina. Civili și militari mor zilnic, se poartă negocieri de pace, însă bombardamentele continuă. Volodimir Zelenski a câștigat respectul întregii omeniri, reușind să facă față situație. Președintele ucrainean vrea ca Rusia să plătească pentru toate crimele comise, așa că a deschis un proces la Curtea Penală Internațională de la Haga. Marea Britanie acordă un ajutor nesperat, numind un avocat specializat în acest domeniu să ofere consiliere.

Suella Braverman, procuror general al Marii Britanii, a făcut un anunț îmbucurător pentru Ucraina. Având în vedere că a fost deschis un proces contra Rusiei la Curtea Penală Internațională, britanicii s-au gândit să ofere și ei un mic ajutor, nefiind de acord cu toate crimele produse pe teritoriul statului ucrainean.

Avocatul Sir Howard Morrison QC, specializat în crime de război, a fost numit consilier independent al procurorului general ucrainean Iryna Venediktova, a informat PA Media, citată de The Guardian.

Sir Howard a lucrat la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, ocupând postul de judecător. De asemenea, acesta a lucrat, mai bine de 12 ani, la Curtea Penală Internațională, unde a supravegheat cazuri precum cel al criminalului de război sârb Radovan Karadzic.

România, solicitare către Curtea Internațională Penală pentru cercetarea crimelor de război

Nu doar Ucraina a depus plângere pentru crimele de război comise de Rusia, ci și alte 38 de state care nu sunt de acord cu războiul, printre care și România. Solicitările venite de la atât de multe state au făcut ca timpul anchetei de la Curtea Penală Internaţională (CPI) să fie scurtat, susține Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României.

„Sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război”, a spus șeful diplomației române, pentru digi24.ro în urmă cu doar câteva zile.

Toate cele 38 de state, inclusiv România, au solicitat procurorului Curții Penale Internaționale să înceapă ancheta cu privire la comiterea crimelor împotriva umanității, crime de genocid în legătură cu desfășurarea ostilităților din Ucraina.

„Această solicitare pe care noi am făcut-o a ajutat foarte mult Curtea Penală Internațională, procurorul Curţii Penale Internaţionale, pentru că altfel s-ar fi consumat mai mult timp aşteptând o dezlegare, să spunem procedurală, din partea unei camere preliminare a Curţii. Noi am ajutat Curtea Penală Internaţională să înceapă mai repede această anchetă”, a spus Bogdan Aurescu.

Vladimir Putin a fost numit de mulți lideri mondiali „criminal de război”, însă ministrul de Externe român a preferat să evite un răspuns direct cu privire la acest subiect.

„Este vorba despre declaraţii cu caracter politic şi dacă ne uităm la toate informaţiile care vin, care sunt publice şi vin din teatrul de război din Ucraina, în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse, sunt indicii puternice că în acest conflict s-au produs astfel de crime de război. Ca jurist, ca profesor de drept internaţional, am foarte mare încredere în justiţia internaţională”, a precizat Bogdan Aurescu.