Decizie luată de Curtea Constituțională din Republica Moldova. Ce se întâmplă cu votul prin corespondență

Sursa foto: gazetadechisinau.md

Republica Moldova. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a luat o decizie în ceea ce privește votul prin corespondență. Astfel, magistrații au declarat ca fiind inadmisibile sesizările pentru controlul constituționalității Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență.

Sesizarea în cauză fusese făcută de un grup de deputați. Este vorba despre Vasile Bolea, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan, Vladimir Voronin și Vlad Batrîncea.

Decizia luată de Curtea Constituțională din Republica Moldova în privința votului prin corespondență

Așadar, Curtea a constatat că „prin instituirea procedurii dreptului de a vota prin corespondență nu are loc o restrângere a exercițiului dreptului la vot, ci, din contra, o suplimentare prin diversificarea metodelor de votare”.

„Referitor la criticile privind nerespectarea procedurii legislative, Curtea observă că autorii sesizărilor nu au motivat caracterul contradictoriu al dispozițiilor legale cu prevederile constituționale. Prin urmare, Curtea constată că sesizările sunt inadmisibile și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond”, se mai precizează în documentul respectiv.

Nu mai există nicio cale de atac

Prin urmare, această hotărâre este una definitivă, nu mai poate fi atacată pe nicio cale și intră în vigoare la data adoptării, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Basarabia va introduce votul prin corespondență în toamna acestui an. Parlamentarii au adoptat în luna aprilie un proiect de lege în acest sens.

La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional ce vizează aderarea R. Moldova la UE își vor exercita dreptul la vot prin corespondență moldovenii ce locuiesc în: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Pentru a putea să voteze prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze și să primească o notificare din partea Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre finalizarea procedurii de înregistrare. De asemenea, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite, conform TVR Moldova.