Decizie istorică: UE ar putea tăia fondurile europene pentru Ungaria din cauza deficitului excesiv
- Ana Bâtc ă
- 21 februarie 2012, 22:11
Comisia Europeană va recomanda, în şedinţa de mâine, suspendarea fondurilor europene de coeziune pentru Ungaria începând cu 1 ianuarie 2013. Informaţia, dezvăluită iniţial de Bruxinfo.hu, a fost confirmată de un diplomat european, scrie Portfolio.hu.
Citând surse din guvernul ungar, publicaţia spune că guvernul este ferm convins că nu va pierde niciun euro din cauza îngheţării temporare a fondurilor de coeziune.
Astfel, pe agenda şedinţei de mâine se află propunerea de decizie de suspendare a plăţilor pe aceste fonduri europene pentru Ungaria începând de anul viitor. O altă sursă europeană spune, însă, că recomandarea Comisiei Europene nu conţine cifre exacte referitor la suma sau procentul fondurilor UE ce ar trebui îngheţate de Bruxelles.
Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe afaceri economice, a declarat pentru EurActiv că regulamentul privind fondurile de coeziune permite suspendarea parţială a fondurilor regionale angajate începând din anul următor, în acest caz 2013. Acesta nu a menţionat nicio cifră, dar a subliniat că, potrivit legislaţiei UE, sancţiunea trebuie să fie "proporţionată".
Oficialii de la Budapesta, luaţi prin surprindere
Includerea acestui subiect pe agenda CE este o decizie total neaşteptată pentru autorităţile de la Budapesta. Acestea considerau că Bruxelles-ul nu va merge mai departe şi se va limita la a ameninţa cu suspendarea unui procent din fondurile de coeziune, din cauza eşecului de a lua "măsuri eficiente" pentru reducerea deficitului excesiv al ţării.
Dacă va fi luată o asemenea decizie, va fi pentru prima dată când se ajunge la aplicarea acestei clauze, a adăugat Altafaj. El a explicat că, de la intrarea în vigoare a noii legislaţii economice ("six-pack"), în luna decembrie, executivul european are "un domeniu de aplicare mai larg şi mai echitabil pentru sancţiuni la adresa ţărilor care se abat de la politicile fiscale prudente".
Purtătorul de cuvânt a insistat că Ungaria are încă la dispoziţie foarte mult timp pentru a-şi diminua deficitul şi pentru a evita sancţiunile. Potrivit acestuia, scopul "six-pack" este tocmai de "a anticipa supravegherea şi punerea în aplicare eficientă şi credibilă care poate descuraja mai degrabă decât pedeapsa în sine".
Ungaria: "Nu vom pierde niciun euro"
Conform oficialilor CE, "cu cât mai devreme decide Uniunea Europeană în privinţa sancţiunilor, cu atât mai mult timp va avea guvernul ungar pentru a lua măsuri pentru a rezolva problema până la sfârşitul anului".
Suspendarea fondurilor ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2013. Asta înseamnă că proiectele în curs de derulare şi plăţile în aşteptare nu ar fi afectate, mai notează Portfolio.hu.
Oficialii guvernamentali de la Budapesta sunt, însă, încrezători că ţara nu va pierde niciun euro din cauza acestei măsuri. Când spun acest lucru, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul se bazează pe planul ajustare structurală a bugetului Ungariei de 2,6% din PIB în 2012, pe faptul că creşterea PIB în ultimul trimestru din 2011 a fost mai mare decât se aştepta şi că Guvernul a anunţat deja o ajustare de 0,3%-0,4% din PIB.
În deficit excesiv din 2004
Comisia Europeană a declanşat împotriva Ungariei procedura de deficit excesiv în anul 2004, când ţara a aderat la UE, şi a cerut de mai multe ori reducerea deficitului sub nivelul de 3% din PIB. "Comisia Europeană a considerat că era momentul să dea un exemplu cu noi", a declarat Mihaly Varga, şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, astăzi, la postul public de televiziune. Potrivit acestuia, adevăratul scop al ameninţării Comisiei Europene nu este îndreptat împotriva Ungariei, ci că, în acest fel, oficialii de la Bruxelles doresc să dea un exemplu celorlalte state membre.
Varga a afirmat că Ungaria a redus foarte mult deficitul bugetar, în timp ce alte state membre continuă să înregistreze deficite de peste 3% din PIB. Prognoza de toamnă a Comisiei Europene a arătat că alte şase state membre au avut deficite sub 3% din PIB, în 2011, în timp ce deficitul de Malta a fost de fix 3% din PIB.
Doar patru ţări din UE nu sunt în deficit excesiv
În documentul privind prognoza de toamnă a Comisiei Europene, instituţia menţionează că doar patru state din UE nu afc subiectul unei proceduri de deficit excesiv (EDP). Este vorba despre Estonia, Luxemburg, Suedia şi Finlanda.
Situaţia este mai delicată pentru trei ţări: Ungaria, Bulgaria şi Malta, care erau obligate să ducă deficitul bugetar sub 3% din PIB anul trecut. Aceeaşi cerinţă, numai că amânată pentru 2012, se referă la România, Belgia, Cipru, Italia, Lituania şi Polonia. Celelalte ţări au ca termen anul 2013 sau mai târziu.