Decizie istorică: Agresiunile sexuale ale preoților, dezvăluite de Papa Francisc. Secretul Papei, eliminat

Decizie istorică: Agresiunile sexuale ale preoților, dezvăluite de Papa Francisc. Secretul Papei, eliminat

Papa Francisc a ridicat secretul pontifical de pe denunţurile privind agresiunile sexuale. Secretul Papei a fost eliminat.

Papa Francisc a ridicat secretul pontifical de pe denunţurile privind agresiunile sexuale, ca şi de pe procesele şi verdictele din acest domeniu, a anunţat marţi Vaticanul, menţinând totuşi un minim de confidenţialitate.

Papa, care a făcut din lupta contra agresiunilor sexuale comise în Biserica Catolică o prioritate a pontificatului său, face astfel încă un pas pe acest subiect, eliminând orice ambiguitate în legătură cu ponderea secretului pontifical. "Instrucţiunile" semnate de Papa au drept obiect "să precizeze gradul de confidenţialitate cu care trebuie gestionate informaţiile şi plângerile privind abuzurile sexuale" comise de oameni ai Bisercii, explică Mgr Juan Ignacio Arrieta, membru al Consiliului pontifical pentru texte legislative, citat într-un comunicat al Vaticanului.

Mai direct, Giuseppe Dalla Torre, fost preşedinte al Tribunalului de stat al Cetăţii Vaticanului, afirmă că "papa Francisc aboleşte secretul pontifical pentru cazurile de abuzuri sexuale",  potrivit aceluiaşi comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretul pontifical, numit şi Secretul Papei, este o regulă de confidenţialitate care protejează informaţiile sensibile privind guvernarea Bisericii universale, potrivit site-ului Forumul catolic.

"În esenţă, motivele care au determinat legislatorul ecleziastic să introducă, printre domeniile cărora li se aplică secretul pontifical, delictele cele mai grav e"ca agresiunile sexuale" cedează în faţa valorilor care sunt considerate astăzi mai înalte şi mai demne de protecţie deosebită,"prioritatea persoanei umane lezate", adaugă dl Dalla Torre.

Chiar dacă ridică secretul pontifical, papa argentinian impune totuşi un minim de atenţie, cerând ca "informaţiile"privind aceste cazuri să fie "tratate în aşa fel încât să garanteze securitatea, integritatea şi confidenţialitatea (...) pentru a proteja buna reputaţie, imaginea şi viaţa privată a tuturor persoanelor implicate".

Acest lucru nu înseamnă cenzură, subliniază Papa: "Nicio obligaţie de tăcere privind faptele în cauză nu poate fi impusă celor care le denunţă, persoanei care afirmă că este victimă şi martorilor", dă asigurări Papa Francisc. Articol apărut în LA LIBRE BELGIQUE.