Decizie inedită în cazul persoanelor vaccinate cu Moderna: de ce se administrează doar o jumătate de doza?

sursă: arhivă EvZ

Persoanele imunizate cu Moderna potrivit schemei complete se pot vaccina și cu a treia doză anti-COVID-19, a anunțat coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, marți, 26 octombrie. Rapelul poate fi administrat după minimum șase-opt luni de la vaccinarea cu a doua doză de ser anti-coronavirus, însă Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a lansat câteva avertismente.

Vaccinarea cu un rapel Moderna se face cu o doză înjumătățită de ser imunizator, adică cu 50 de micrograme, a comunicat EMA. La nivelul României, autoritățile nu au hotărât, momentan, cum va avea loc imunizarea în acest caz, însă Valeriu Gheorghiță a precizat că în cursul acestei săptămâni la avea loc o ședință în cadrul CNCAV și este „foarte probabil” să  se recomande administrarea unei jumătăți de cantitate.

EMA a aprobat a treia doză de vaccin în cazul Moderna

„Ieri, EMA a recomandat utilizarea de dozei de booster de la Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu Moderna după minim 6-8 luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza de booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care, în cursul acestei săptămâni, vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare.

Doza a treia se administrează în România începând cu 28 septembrie pentru persoanele care au împlinit șase luni de la rapel. Potrivit ultimului bilanț, au fost administrate în total 693.837 doze de Pfizer, 37.744 de Moderna. Au fost 5 de AstraZeneca – vaccin care nu este disponibil la „booster” și asupra cărei folosire s-a deschis o anchetă.

Ce se întâmplă în cazul românilor vaccinați cu Johnson&Johnson

O decizie va fi luată de CNCAV și în privința persoanelor care au primit vaccinul de la Johnson & Johnson, singurul administrat în doză unică, în condițiile în care primele persoane au primit acest ser pe 4 mai și devin în scurt timp eligibile pentru „booster”.

Probabil că, de primă intenție, vom recomanda un vaccin pe bază de ARNm, fie de compania Pfizer sau Moderna, însă nu este exclus să rămânem și pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeași tehnologie, având în vedere că datele de imunogenitate și de siguranță sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunța recomandarea”, a declarat, marți, liderul CNCAV, Valeriu Gheorghiță.