Evenimentul Zilei > Actualitate > Curtea Constituțională, decizie în privința recunoașterii căsătoriilor gay încheiate în alte țări
Curtea Constituțională, decizie în privința recunoașterii căsătoriilor gay încheiate în alte țări

Curtea Constituțională, decizie în privința recunoașterii căsătoriilor gay încheiate în alte țări

Marți, Curtea Constituțională avea fixat termen pentru dezbaterea sesizării legate de un articol din Codul Civil, cel care nu permite nici măcar recunoașterea căsătoriilor unisex, încheiate pe teritoriul altor țări.

Termenul din 27 iunie fusese stabilit ca ”termen de control”, adică judecătorii plenului așteaptă documentație de la alte instituții, în acest caz fiind vorba de un raport al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Raportul, potrivit surselor mele, nu a venit, așa că următorul termen a fost stabilit pentru 23 noiembrie.

Redau mai jos povestea acestui dosar controversat care, alături de inițiativa Coaliției pentru Familie, a produs mult scandal în societatea românească.

Practic, judecătorii Curții trebuie să decidă dacă articolul 277 din Codul Civil ( care exclude căsătoria între persoanele de același sex) intră sau nu în contradicție cu articolul 26 din Constituție, care garantează libertatea la viața privată.

Sesizarea care a încins spiritele a fost făcută, în luna iunie a anului trecut, de soții Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton. Ei au deschis un proces prin care au cerut să fie obligat statul român să le recunoască mariajul și, în cadrul acestui demers juridic, au sesizat Curtea, privind articolul din Codul Civil care împiedică oficializarea relației dintre cei doi.

Cine sunt cei doi

Coman și Hamilton s-au cunoscut în SUA, dar s-au căsătorit în Belgia, la Bruxelles, în 2010. După un timp s-au mutat în România și aici, spun ei, s-au confruntat cu greutăți administrative, cum ar fi imposibilitatea obținerii rezidenței permanente pentru Clai Hamilton.

Așa a apărut ideea procesului inițial.

Întâmplarea a făcut ca, în 20 iulie anul trecut, primul termen al procesului lor la Curte să se desfășoare în ziua în care aceiași judecători urmau să se pronunțe pe modificarea Constituției cerută de Coaliția pentru Familie, în sensul definirii căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Ce așteaptă judecătorii

Interesant este că pe problema Coaliției Curtea Constituțională s-a pronunțat imediat, admițând-o. Așa se explică faptul că propunerea de modificare a Constituției a ajuns în Parlament, fiind acum la Camera Deputaților.

În schimb, sesizarea soților Coman-Hamilton a fost amânată de mai multe ori. În luna iulie a anului trecut, s-a luat act de faptul că Guvernul României nu este de acord cu modificarea Codului Civil, invocându-se tradiția românească, și de faptul că modificarea este considerată obligatorie de Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Din luna noiembrie a anului trecut, judecătorii români așteaptă un raport pe tema recunoașterii căsătoriilor încheiate în alte țări membre UE de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.