Decizie importantă pentru românii care muncesc în străinătate. Anunț oficial de la Ministerul Afacerilor Interne

Tot mai puțini români vor să lucreze în străinătate. Au pierdut teren în special țări precum Spania și Italia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O decizie importantă pentru românii care muncesc în străinătate a fost anunțată, astăzi, de Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul de resort, Lucian Bode, și ministrul Muncii, Raluca Țurcan, au semnat un protocol de colaborare ce prevede protejarea drepturilor cetățenilor români care aleg un loc de muncă sezonier, în afara țării.

Decizie importantă pentru românii care muncesc în străinătate. Anunțul oficial a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne, după semnarea unui protocol cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Cei doi miniștrii, Lucian Bode și Raluca Țurcan, au semnat documentul care parafează cooperarea interinstituțională între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru informarea și protecția lucrătorilor sezonieri care au ales să desfășoare activități în munca în străinătate.

Protocolul de colaborare semnat, astăzi, 30 martie 2021,de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, are în centrul atenției protejarea drepturilor cetățenilor români care aleg un loc de muncă sezonier, în afara țării.

Conform documentului, Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Poliției Române, Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, va desfășura activități comune la persoanele juridice care desfășoară activități de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate.

De asemenea, activitățile vizează companiile de transport rutier de persone, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

Protocolul mai stipulează că aceste activități vor avea loc în puncte de trecere a frontierei, în aeroporturi, gări, autogări sau în alte locații cu privire la care se primesc informații privind deplasarea cetățenilor români, în mod grupat și organizat, pentru a presta muncă în străinătate.

De asemenea, precizează oficialii MAI, se pun bazele unui plan comun ce va permite o cooperare mai eficientă între MAI și MMPS pentru realizarea schimbului de informaţii necesare cu operativitate, pentru informarea și protecția românilor care aleg să lucreze în străinătate.

În acest sens, se va stabili un grup de lucru cu specialiști din toate instituțiile responsabile, care se vor întâlni constant pentru stabilirea și implementarea măsurilor necesare.

Protocolul semnat astăzi va fi în vigoare până la data de 1 ianuarie 2022, cu posibilitatea prelungirii valabilității sale.

Cât de protejați sunt sezonierii români dacă se îmbolnăvesc în Germania? Video

Veste-bombă pentru românii care muncesc în străinătate. Milioane de oameni ar putea beneficia