Evenimentul Zilei > Actualitate > Este anunțul zilei. Ce se pregătește pentru românii care muncesc în străinătate
Este anunțul zilei. Ce se pregătește pentru românii care muncesc în străinătate

Este anunțul zilei. Ce se pregătește pentru românii care muncesc în străinătate

Violeta Alexandru, ministrul Muncii,  a afirmat marți că această criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală. De altfel, Alexandru, și omologul său german, Hubertus Heil, au semnat o Declarație comună de intenție privind intensificarea cooperării în domeniul pieței muncii și politicilor sociale.

 

Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adoptate în scopul încetinirii răspândirii virusului, însă 30.000 de lucrători români se află printre puţinii care au continuat să se deplaseze, să zboare în Germania cu ajutorul curselor charter puse la dispoziţie de fermieri pentru a lucra în sectorul alimentar.

Similar tuturor cetăţenilor UE, românii pot lucra oriunde în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un fenomen pe care se bazează industria germană extrem de competitivă de prelucrare a alimentelor, pentru a ţine costurile scăzute. Dar criticii sunt îngrijoraţi că împingerea în jos a costurilor a mers prea departe.

Muncitori români sosiţi recent cu zboruri charter au postat înregistrări video pe reţelele de socializare în care arată că trăiesc înghesuiţi, fiind patru sau mai mulţi oameni într-o cameră, nerespectându-se reglementările privind distanţarea socială, menite să reducă riscul transmiterii virusului. Reuters nu a verificat acele înregistrări video.

Autopsiile au arătat că, de atunci, cel puţin două persoane au murit din cauza noului coronavirus, deşi autorităţile din Germania şi România cred că ele au contractat boala înainte de a pleca de acasă. Alţi români, cei mai mulţi stabiliţi de mai mult timp în Germania, lucrează în abatoare unde se înregistrează focare cu noul coronavirus.

Cel mai recent focar a fost înregistrat la fabrica din Coesfeld, landul Renania de Nord-Westfalia, după ce testarea în masă a relevat că mai mult de un sfert dintre cei 1.000 de angajaţi erau infectaţi cu noul coronavirus. Infecţii cu noul coronavirus au apărut şi în abatoare şi facilităţi de procesare a cărnii din alte landuri germane, printre care şi Schleswig-Holstein din nord-vest.

„Situaţiile pe care le-am examinat cu atenţie au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani”, a declarat, pentru Reuters, Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români lucrează pe teritoriul Germaniei.

Alţi migranţi susţin că au fost nevoiţi să plătească pentru cazare, rămânând cu un salariu net de doar 6 euro pe oră, o bătaie de joc în condiţiile în care salariul minim în Germania este de 9,35 euro.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.