Evenimentul Zilei > Justitie > DECIZIE IMPORTANTĂ pentru Ion Iliescu în DOSARUL MINERIADEI. Ce a HOTĂRÂT Înalta Curte
DECIZIE IMPORTANTĂ pentru Ion Iliescu în DOSARUL MINERIADEI. Ce a HOTĂRÂT Înalta Curte

DECIZIE IMPORTANTĂ pentru Ion Iliescu în DOSARUL MINERIADEI. Ce a HOTĂRÂT Înalta Curte

Înalta Curte de Casație și Justiție decis să nu pună sechestru pe averea lui Ion Iliescu, primul președinte al României, după căderea Comunismului, dar nici asupra celorlalți inculpați în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu sau Virgil Măgureanu. Solicitarea a fost făcută de Asociaţia „21 Decembrie 1989” care, prin vocea liderului revoluționarilor, Teodor Mărieș, ceruse instituirea a sechestrului asupra averilor foştilor demnitari și sesizarea CCR.

Cererea Asociaţiei „21 Decembrie 1989” de instituire a sechestrului asupra averilor foştilor demnitari care au preluat puterea, după evenimentele din decembrie 1989, a fost respinsă, joi, 17 mai, de Înalta Curte de casație și Justiție. Liderul asociației de revoluționari, Teodor Mărieș ceruse punerea sub sechestru a celor puși sub acuzare în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Printre demnitarii vizați se numără Ion Iliescu, primul președinte post-comunist al României, Petre Roman, primul ministru, de atunci, Virgil Măgureanu, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI) și Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru.

Iată ce se precizează în minuta publicate pe site-ul ÎCCJ:

„1752/1/2017/a1.1 – contestarea măsurii asigurătorii

Inculpat ILIESCU ION

Inculpat ROMAN PETRE

Inculpat VOICULESCU GELU- VOICAN

Inculpat MĂGUREANU VIRGIL

şi alţii

– I. În baza art. 29 alin. 5 din Legea nr.47/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respinge, ca inadmisibilă cererea formulată de petentul Teodor Mărieş şi petenta Asocia?ia 21 Decembrie 1918, prin reprezentant legal preşedinte Teodor Mărieş, având ca obiect sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 19-21 din Codul de procedură penală, art.32-34 din Codul de procedură penală, art.342 şi urm. din Codul de procedură penală ?i art. 29 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a României. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. II. În baza art. 249 alin. 5 şi 6 din Codul de procedură penală, respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de petenta Asocia?ia 21 Decembrie 1918, prin reprezentant legal preşedinte Teodor Mărieş, având ca obiect luarea măsurilor asiguratorii. În baza art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, obligă petenta Asociația 21 Decembrie 1918 la plata sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art.272 din Codul procedură penală, dispune plata a câte 130 lei, reprezentând onorarii avocaţi desemnaţi din oficiu, sume de bani care, potrivit art.275 alin.6 din Codul de procedură penală, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, astăzi, 17 mai 2018, ora 08:54”