Decizie de ULTIMĂ ORĂ luată de Toader. Ce se va întâmpla cu Augustin Lazăr și Codruța Kovesi

Decizie de ULTIMĂ ORĂ luată de Toader. Ce se va întâmpla cu Augustin Lazăr și Codruța Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, Tudorel Toader a anunțat, în direct la TV, că în viitorul apropiat va un audit extern la toate cele trei unități de parchet ale Ministerului Public.

Acestă măsură vine în continuarea evaluării analizei activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a șefei DNA Laura Codruța Kovesi.  „Eu am făcut acea evaluare din prima perspectivă, a mea, și spuneam prima dată aici că voi raporta modul de acțiune a parchetelor la exigentele constituționale. Puțini au reținut că nu voi verifica dacă un dosar e bun sau nu, pentru că nu sunt procuror.

Dar in mecanismul constituțional, am verificat modul în care procurorii au respectat competentele constituționale. Eu am făcut acea evaluare pe care articolul 132 din Constituţie mi-o permitea. Şi eu simţeam că e un derapaj, dar nu am uitat şi nu uit că Legea 303 permite evaluarea procurorilor pe fond. 

Voi dispune un audit extern care să verifice DNA, DIICOT şi Parchetul General. Într-un timp pe care nu l-am stabilit, voi dispune un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public - DNA, DIICOT, Parchetul General. Va viza numărul de dosare, timpul de instrumentare, nu cumva că unele dosare să fie luate cu prioritate şi altele să stea spre prescripţie, numărul de cetăţeni achitaţi, condamnaţi, condamnările la CEDO, sumele de bani pe care le dăm”, a punctat Tudorel Toader la Antena 3. 

Tudorel Toader a declarat  după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar cele două instituţii vor fi atent monitorizate în următoare perioadă. Anunţul a fost făcut în urma unui adevărat spectacol de teatru, un monolog de 45 de minute, în care tensiunea creştea de la un minut la altul. Toader a arătat că reperele în realizarea evaluării au fost informările pe care le-a solicitat celor două instituţii, dar şi şefilor celor două parchete.

„DNA a făcut derapaje”

El a mai adăugat, înainte de a anunţa concluziile evaluării, că vizita ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, la ministerul Justiţiei a fost o coincidenţă.

„Evaluarea a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor, oportunităţii, legalităţii, constituţionalităţii procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG”, a declarat Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei a catalogat drept derapaje ancheta pornită de DNA în ceea ce priveşte OUG 13. Tudorel Toader a ţinut să precizeze că a făcut evaluarea personal, fără ingerinţe sau presiuni, fără să verifice în niciun fel soluţii din dosare.

„Am făcut evaluarea personal, fără ingerinţe, fără presiuni”, a mai spus ministrul Justiţiei. Potrivit acestuia, fiecare instituţie trebuie să îşi respecte competenţele.

Bătălia DNA - Guvern a produs până acum doar două victime: OUG 13 și Florin Iordache

Ideea de a evalua activitatea celor doi procurori a început în momentul în care DNA a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la felul în care a fost făcută atât de controversata OUG 13. Concret, DNA s-a sesizat după ce un apropiat al Monicăi Macovei, Mihai Polițeanu, a depus la DNA o sesizare cu privire la felul în care a fost redactată Ordonanța 13.