Evenimentul Zilei > International > Decizie CONTROVESTATĂ luată de Israel
Decizie CONTROVESTATĂ luată de Israel

Decizie CONTROVESTATĂ luată de Israel

Reuven Rivlin, președintele Israelului, a refuzat să îl graţieze pe fostul prim-ministru Ehud Olmert, care a fost condamnat la 27 de luni de închisoare pentru fapte de corupţie.

Ehud Olmert este primul fost şef de guvern israelian care execută o pedeapsă cu închisoarea. Premier între 2006 şi 2009 acesta a fost multă vreme una din cele mai proeminente personalităţi din viaţa politică israeliană.Rivlin şi-a explicat decizia anunţată luni prin faptul că motivele invocate de Olmert în cererea sa de graţiere, mai ales anii petrecuţi în slujba statului, erau valabile şi în momentul verdictului. 

fostul prim-ministru urmează să se prezinte în scurt timp în faţa unei comisii care ar putea decide reducerea pedepsei cu o treime, caz în care preşedintele a dat asigurări că va avea în vedere o graţiere prin care să se dispună şi anularea condamnării lui Olmert, după ce acesta va fi eliberat. 

Ehud Olmert, care se află după gratii din februarie 2016, este şi ultimul prim-ministru israelian care s-a implicat în negocieri intense, dar lipsite de succes, pentru un acord de pace cu palestinienii, aminteşte Agerpres.