Decizie controversată la Bruxelles: Comisia Europeană vrea să clasifice gazele și energia nucleară ca fiind „ecologice”

Decizie controversată la Bruxelles: Comisia Europeană vrea să clasifice gazele și energia nucleară ca fiind „ecologice” sursă: arhivă

Comisia Europeană intenționează să clasifice investițiile în centrale electrice pe gaz sau în reactoare nucleare ca fiind ecologice, aspect care ar trebui să contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050. Cu toate acestea, acest lucru ar promova tehnologiile cu pricina până la sfârșitul secolului.

Comisia Europeană dorește să clasifice investițiile în centralele electrice pe gaz și în centralele nucleare ca fiind „prietenoase cu clima”, în anumite condiții. Acest lucru reiese dintr-un proiect de act juridic al autorității de la Bruxelles, care a devenit public în ziua de Anul Nou, la scurt timp după ce a fost trimis statelor membre ale UE.

Energia nucleară și gazele ar putea fi „ecologice”

Astfel, investițiile în noi centrale nucleare ar trebui să fie clasificate ca fiind ecologice dacă centralele respectă cele mai recente standarde tehnice și dacă este prezentat un plan specific de funcționare a unei instalații de eliminare a deșeurilor radioactive de nivel înalt până cel târziu în 2050. O altă condiție este ca noile instalații nucleare să primească o autorizație de construcție până în 2045, potrivit proiectului de act juridic.

Investițiile în noi centrale electrice pe gaz ar trebui, de asemenea, să poată fi clasificate temporar ca fiind verzi, în condiții stricte. De exemplu, ar trebui să fie relevant câte gaze cu efect de seră sunt emise. Pentru centralele care sunt aprobate după 31 decembrie 2030, conform proiectului juridic, ar fi permisă doar o cantitate de până la 100 de grame de așa-numitele echivalente de CO₂ pe kilowat-oră de energie - calculată pe parcursul ciclului de viață, potrivit Der Spiegel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul juridic naște controverse în statele UE

Clasificarea activităților de către Comisia Europeană are menirea de a le permită investitorilor să își reorienteze investițiile către tehnologii și întreprinderi mai durabile și, astfel, să contribuie în mod semnificativ la realizarea neutralității climatice a Europei până în 2050. Cu toate acestea, dacă gazul și energia nucleară ar trebui sau nu să fie considerate ecologice în cadrul așa-numitei taxonomii este un subiect foarte controversat în rândul țărilor UE.

De exemplu, Germania este împotriva energiei nucleare, dar consideră că producția de energie electrică pe bază de gaz este o tehnologie de tranziție necesară pentru atingerea neutralității climatice. Pe de altă parte, pentru țări precum Franța, energia nucleară este o tehnologie-cheie pentru un concept fără CO₂.

Statele membre ale UE au termen până pe 12 ianuarie pentru a face observații cu privire la proiectul de act juridic trimis vineri seară de Comisia Europeană. Punerea în aplicare a prevederilor amintite poate fi împiedicată doar dacă o majoritate calificată a statelor membre se opune, adică cel puțin 15 state UE.