La Curtea de Apel a fost înregistrată şi cererea de anulare a ordinului ministrului Educaţiei prin care lui Ponta i-a fost retras titlul de doctor, pentru care urmează să fie stabilită data judecării, într-un alt complet.

Avocaţii lui Victor Ponta au solicitat suspendarea aplicării ordinului de ministru până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a deciziei de retragere a titlului de doctor şi au depus la dosar noi acte în care este invocat un alt temei juridic pe care se întemeiază cererea fostului premier.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei a solicitat instanţei să amâne judecarea cererii de suspendare a ordinului de ministru, pentru ca instituţia să poată studia noile documente depuse de avocaţii lui Ponta.

Cererea a fost admisă de instanţă, care a stabilit următorul termen în 21 octombrie.

Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusă în 23 august la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 6 octombrie a fost înregistrată, tot la CAB, cererea de anulare a ordinului ministrului Educaţiei.

În 13 septembrie, Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatură, până când Ministerul Educaţiei va soluţiona contestaţia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor şi Curtea de Apel Bucureşti va da o hotărâre în cazul solicitării fostului premier. 

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

Consiliul Baroului Bucureşti a luat în discuţie din 23 august cererea formulată de Monica Macovei, dar a amânat de mai multe ori luarea unei decizii, în condiţiile în care fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese că a contestat la Ministerul Educaţiei, printr-o plângere prealabilă, ordinul de retragere a titlului de doctor şi, totodată, a cerut la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea aplicării acestui ordin până la un răspuns al ministerului şi până când instanţa va decide dacă ordinul va fi anulat.