Schimbare uriașă pentru români. Decizia de ultimă oră a CCR

Schimbare uriașă pentru români. Decizia de ultimă oră a CCR Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ușa decizia Curții Constituționale îi vizează pe toți românii care dețin terenuri agricole. CCR admis ieri o sesizare făcută de USR și Forța Dreptei cu privire la regimul arendei.

Curtea Constituțională a României ( CCR) a  admis în cursul zilei de marți o sesizare înaintate de către USR și Forța Dreptei. Totodată a fost admisă și sesizarea din partea Președintelui României cu privire la modificările aduse Codului civil. În acest sens a fost vizat regimul arendei.

Decizia CCR pentru regimul arendei

Reprezentanții celor două partide politice au reclamat la CCR o încărcare a prevederilor constituționale care face referire la proprietatea privată. De asemenea, în reclamație se face referire și la regimul acesteia, dar și la principiul egalității în drepturi și a egalității în fața legii. Totodată, în cadrul sesizării este amintit de parlamentarii USR și Forța Dreptei și principiul libertății economice și cel al libertății contractuale a părților.

În același timp, parlamentarii care au înaintat reclamația, fac referire și la proporționalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale. Sunt amintite în document și rigorile impuse de prevederile constituției referit referitoare la statul de drept.

Ne puteți urmări și pe Google News
Decizie CCR care îi afectează pe românii ce dețin terenuri

Terenuri agricole, Sursa foto: 77762055 / Agricultural Land © Hel080808 | Dreamstime.com

Această propunere legislativă prevede instituirea unei perioade minime obligatorii a contractelor de arendă. Intervalul vizat în acest sens este de șapte ani.  Astfel fără îndeplinirea noii condiții, eventualele contracte ar urma să fie declarate ilegale

"Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute", susțin parlamentarii care au înaintat sesizarea.

Reprezentanții USR și cei ai Forței Dreptei spun că este inadmisibilă impunerea ca efect al unui termen de șapte ani în ceea ce privește exercitarea dreptului de preemțiune pentru a achiziționa un teren pe aceeași perioadă.

Conform parlamentarilor, o astfel de decizie ar produce blocaje pe piața agricolă.

"Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii", au indicat USR şi Forţa Dreptei.

 

Președintele României, Klaus Iohannis a înaintat de asemenea o sesizare la CCR cu privire la neconstituționalitatea actului normativ.