Evenimentul Zilei > Actualitate > Clarificări de la DSP. Decesul femeii de 73 de ani nu a fost cauzat de vaccinul anti-COVID
Clarificări de la DSP. Decesul femeii de 73 de ani nu a fost cauzat de vaccinul anti-COVID

Clarificări de la DSP. Decesul femeii de 73 de ani nu a fost cauzat de vaccinul anti-COVID

Decesul femeii de 73 de ani, din Bacău, înregistrat la câteva ore după ce i-a fost administrat vaccinul anti COVID nu se datorează serului.

Decesul femeii de 73 de ani, din Bacău, înregistrat la câteva ore după ce i-a fost administrat vaccinul anti COVID nu se datorează serului.

Cauza decesului femeii de 73 de ani, din Bacău, nu are legătură cu vaccinul anti-COVID. Informația a fost furnizată de DSP Bacău, după încheierea investigațiilor asupra cauzelor morții femeii.

Este vorba de cazul femeii de 73 de ani care a murit, vineri, la câteva ore după ce s-a imunizat împotriva noului coronavirus.  Aceasta suferea de mai multe boli cronice și a murit după ce i s-a făcut rău. Ea a intrat în stop cardio-respirator și a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean.

Concluzia specialiștilor DSP a fost că decesul nu a fost cauzat de o reacție adversă „postvaccinală indezirabilă”. Informația a fost transmisă de instituția de sănătate publică printr-un comunicat de presă.

„Ținând cont de antecedentele patologice, evoluția pe perioada observării postvaccinale, respectiv datele clinice și paraclinice înregistrate în UPU-SJU Bacău, nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă. Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente”, se arată în comunicatul de presă.

În comunicat se arată că în centrul de vaccinare au fost respectate toate procedurile de lucru si protocoalele specific. De asemenea, specialiștii DSP Bacău susțin că femeia „nu a prezentat nici o reacție postvaccinală”, în timpul monitorizării.

Primul deces din România după vaccinare

Femeia de 73 de ani, care suferea de mai multe boli cronice, a murit la câteva ore după ce a fost vaccinate. Informația inițială a fost transmisă de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Medicii au precizat încă de la început că este vorba de o coincidență și că decesul nu s-a datorat vaccinului. Conform CNCAV informaţiile au sugerat „o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea”.

Decesul, înregistrat după vaccinul COVID

Femeia a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, unde a intrat în stop cardio – respirator. Ea nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare făcute de medici.

Reprezentanții CNCAV arată că este vorba despre un „eveniment coincident”, așa cum a fost definit de Organizația Mondială a Sănătății.

„Conform OMS, evenimentul coincident este definit ca «evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia». La acest moment, cazul se află în observaţia DSP Bacău care va prezenta concluziile analizei”, a subliniat CNCAV, conform comunicatului.

Citește și:

Decesul unei femei înregistrat după un vaccin COVID. Primul caz din România

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.