Un studiu sociologic efectuat de IRES arată că românii sunt împărţiţi când vine vorba de a cataloga evenimentele din decembrie 1989. Jumătate cred că a fost revoluţie, jumătate - lovitură de stat.
Românii sunt indecişi în privinţa evenimentelor din decembrie 1989: 45% consideră că a avut loc o revoluţie şi 45% că a fost o lovitură de stat. Aceasta este concluzia unui studiu sociologic efectuat de IRES cu tema "România, 21 de ani de la Revoluţie".
Potrivit sociologului Vasile Dâncu, coordonatorul studiului, dintre respondenţi, cei care au fost persoane active la acel moment şi cei cu nivel mai înalt de studii cred mai mult în teoria loviturii de stat, în timp ce tinerii şi cei cu nivel mai slab de studii cred că a fost revoluţie.
Involuţia din decembrie
Conform sondajului IRES mulţi dintre români se uită la momentul revoluţiei cu regret. 45% consideră că ar fi trăit mai bine dacă nu s-ar fi schimbat nimic, în timp ce 16% spun că ar fi trăit la fel, iar 28% cred că ar fi trăit mai rău. Regretele sunt şi cu privire la starea financiară. 61% spun că le merge mai prost din punctul de vedere al banilor. Doar 24% spun că le merge mai bine decât înainte de 1989.
Majoritatea românilor, 51%, consideră că fac parte din grupul celor care au pierdut la Revoluţie, iar 28% - dintre cei care au câştigat. În cei 20 de ani de după Revoluţie, cei mai mulţi români - 24% - regretă pierderea locurilor de muncă. Câte 6% cred că după Revoluţie au pierdut nivelul de trai, siguranţa zilei de mâine şi industria.
Câte 2% regretă pierderea averii ţării, a stabilităţii, a ordinii şi liniştii în ţară şi chiar a libertăţii. În ceea ce priveşte câştigurile aduse de Revoluţie, 36% spun libertatea, 18% - dreptul la liberă exprimare, 12% - dreptul de a ieşi din ţară, 3% apreciază democraţia, iar 22% - nimic.
În mod paradoxal, cei mai mulţi români, 62%, cred însă că Revoluţia ar trebui să rămână în istorie ca un fapt pozitiv.
Ceauşescu, o victimă
Executarea soţilor Ceauşescu este considerată un lucru rău de 84% dintre români, doar 10% declarând că a fost bine. Condamnarea la moarte a fost o pedeapsă cu care 21% dintre români se declară a fi fost de acord, în timp ce 51% susţin că au dezaprobat-o.
94% dintre români sunt de părere că Nicolae Ceau şescu ar fi trebuit să aibă parte de un proces corect. Din aceste motive, marea majoritate a românilor, 60%, spun că astăzi regretă moartea lui Ceauşescu.
Unde-s teroriştii de altădată
Pentru executarea lui Ceauşescu, 23% dintre români îl consideră vinovat pe Ion Iliescu, iar 13% - pe cei care au preluat puterea (FSN).
Marea majoritate a românilor, 64%, cred că au existat influenţe străine în cazul Revoluţiei din decembrie. Principalul "suspect" este Rusia, în opinia a 51% dintre respondenţi, urmată de America, 13%, şi Ungaria, 4%. În ceea ce-i priveşte pe terorişti, doar 64% nu cred în existenţa lor.
Totodată, 62% dintre români spun că nu pot identifica un vinovat pentru faptul că nu s-a aflat nici până acum cine a tras în populaţie. Totuşi, majoritatea românilor - 53% - sunt de părere că după 20 de ani crimele comise la Revoluţie ar trebui prescrise.
Studiul IRES a fost efectuat, telefonic, în perioada 19-21 decembrie 2010, pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.476 de persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/-2,7%.