Decât să le măsluim, mai bine le scoatem. INS a modificat raportul săptămânal eliminând o serie de date importante

Decât să le măsluim, mai bine le scoatem. INS a modificat raportul săptămânal eliminând o serie de date importante

Institutul de Sănătate Publică a scos din raportul săptămânal, care a fost publicat marți, o serie de date, precum incidența și situația focarelor.

Raportul publicat marți de INSP cu situația din săptămâna 12-18 octombrie nu mai există unele date de interes public, cum ar fi harta cu incidența cazurilor la mia de locuitori în ultimele 14 zile, situația paturilor destinate bolnavilor de COVID-19, focarele nou raportate, vulnerabilitatea și nici evoluția cazurilor confirmate la nivel județean.

După scandalul de săptămâna trecută când Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică au transmis date contradictorii privind rata de infectare în Capitală raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile, iată că , raportul din această săptămână nu conține nici jumătate din datele prezentate până acum.

Aceste date se regăseau în fiecare raport săptămânal publicat de INSP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform datelor INSP, 33,7% din totalul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus din ultima săptămână au fost raportate în Bucureşti și în 4 județe - Iaşi, Cluj, Timiş şi Dolj.

De asemenea, 29,6% din totalul deceselor din ultima săptămână s-au înregistrat în Bucureşti, Prahova, Vaslui, Caraş-Severin şi Dâmboviţa.

Concluziile raportului INSP pentru săptămâna 12 - 18 octombrie

33.7% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Cluj, Timiș și Dolj.

29.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Vaslui, Caraș-Severin și Dâmbovița.

1 din 32 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.

81.8% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60% din decese au fost la bărbați.

95.6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Președintele Iohannis a cerut Guvernului să clarifice situația

În urmă cu o săptămână, în ultimul raport dat publicității de către INS au arărut date în mare contradicție cu cele publicate de Grupul de Comunicare Strategică

Datele se refereau la rata de infectare în București raportat la mia de cazuri în ultimele 14 zile.

INSP a transmis inițial că acest indice este 3,11 la mia de locuitori, în timp ce GCS a transmis că această rată este de 2,69.

Dându-și seama de gafa făcută, INS a venit cu o rectificare și a modificat propriul raport introducând încă o coloană: incidența raportată la populația după domiciliu - 2,65 care se apropia de aceeași rată transmisă de GCS.

Președintele Klaus Iohannis spunea atunci că așteaptă ca Guvernul să clarifice de urgență de ce două instituții guvernamentale - Institutul de Sănătate Publică și Grupul de Comunicare Strategică - au transmis marți date contradictorii.

„E ciudat că două instituţii guvernamentale dau rezultate diferite. După părerea mea, e nevoie urgentă de corelarea datelor între aceste instituţii şi aştept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgenţă", a declarat Iohannis într-o conferința de presă, potrivit psnews.ro