Debutul politic al lui Nicolae Iorga. Evenimentul istoric de la 13:00
- Dragoș Lefterescu
- 14 iunie 2024, 13:00
Debutul politic al lui Nicolae Iorga. Evenimentul istoric de la 13:00
Nicolae Iorga, o personalitate marcantă a istoriei și culturii românești, și-a început cariera politică în primii ani ai secolului al XX-lea. Debutul său politic efectiv a avut loc în 1907, când a fost ales deputat de Botoșani în Parlamentul României.
Iorga, remarcat după Răscoala de la 1907
Activitatea lui Nicolae Iorga în perioada răscoalei din 1907 și criticile sale aduse sistemului politic și economic au contribuit la consolidarea reputației sale de om politic și intelectual angajat. A scris articole în presa vremii, în special în ziarul "Neamul Românesc".
El a folosit platforma sa jurnalistică pentru a denunța abuzurile și violențele comise de autorități în încercarea de a înăbuși răscoala. A fost considerat instigator și a fost aproape de a fi arestat, dar Nicolae Iorga a reușit să evite detenția datorită sprijinului popular și a poziției sale de respectat intelectual și politician.
Arestarea unui intelectual de talia lui Iorga ar fi exacerbat și mai mult tensiunile sociale și ar fi putut provoca reacții adverse din partea publicului.
Descrierea tulburătoare a represiunii
În articolul "Războiul împotriva țăranilor", Iorga a descris cu detalii tulburătoare măsurile represive ale guvernului și a denunțat utilizarea armatei pentru a înăbuși răscoala.
Aceste evenimente i-au permis să joace un rol important în politica românească în anii următori, inclusiv în formarea unor partide politice și în guvern, unde a ocupat diverse funcții, culminând cu poziția de prim-ministru între 1931 și 1932.
La 13 aprilie 1907, Nicolae Iorga a ținut un discurs memorabil în fața Teatrului Național din București, în contextul unei manifestații organizate de el împotriva reprezentării pieselor de teatru franțuzești în detrimentul celor românești.
Iorga și piesele franțuzești
Iorga a criticat vehement această practică, subliniind importanța culturii și limbii române în formarea identității naționale. El a argumentat că teatrul românesc trebuie să reflecte valorile, tradițiile și realitățile societății românești, și nu să fie o imitație a culturii franceze.
Despre stilul retoric puternic, direct și adesea polemic al lui Iorga, despre capacitatea sa de a articula critici severe și bine fundamentate, despre cum a fost perceput ca o amenințare, dar cu toate astea, având o ascensiune politică solidă, în episodul de astăzi al Evenimentului istoric.
Regizorul Leonardo Tonitza și istoricul Alex Mihai Stoenescu, de la 13.00, live, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook a EvZ.ro.