Cu ocazia celei de-a 70-a aniversare a „declarației Schuman”, președintele Turciei a afirmat că adeziunea țării sale la Uniunea Europeană ar contribui la consolidarea domeniilor economic, politic, de securitate și social ale blocului comunitar.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan le-a cerut, sâmbătă, liderilor Uniunii Europene să renunțe la „discriminarea și pozițiile lor de excludere față de țara sa, potrivit unui comunicat al președinției turce.
Erdogan a declarat că Europa sărbătorește, sâmbătă, 70 de ani de la „declarația Schuman”, care este considerată ca unul din textele fondatoare ale construcției europene, adăugând că Turcia a început să celebreze această aniversare alături de popoarele europene începând cu 1999, atunci când candidatura Ankarei de aderare la UE a fost acceptată.
„În această etapă critică, trebuie să profităm la maximum de oportunitățile de relansare a relațiilor turco-europene”, a continuat el.
Președintele turc și-a exprimat speranța că „Uniunea Europeană își va abandona pozițiile de excludere și discriminare împotriva Turciei și că își va da seama că toți suntem în aceeași barcă”, scrie agenția Anadolu.
Erdogan nu a uitat să sublinieze faptul că multe țări europene au solicitat ajutor medical din partea Turciei în timpul crizei coronavirusului, adăugând că sistemul de sănătate turc și măsurile preventive luate în țară sunt un model pentru multe state membre ale Uniunii Europene, precum și pentru țările candidate la aderarea la blocul comunitar.
Recep Tayyip Erdogan a afirmat că participarea Turciei la toate măsurile luate de Uniune pentru a lupta împotriva pandemiei Covid-19 și a fazei post-epidemice va consolida Uniunea Europeană.
El a adăugat că a sosit momentul să coopereze și unirii forțelor, și că acceptarea aderării Turciei la Uniune ar contribui la consolidarea domeniilor economice, politice, de securitate și sociale din cadrul acesteia, și ar face din UE un jucător important pe scena internațională.
Recep Tayyip Erdogan a reafirmat voința și determinarea Turciei de a-și atinge obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda tuturor dificultăților cu care se confruntă pe această cale.
La 9 mai 1950, ministrul francez de Externe Robert Schuman a propus înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, având ca membri fondatori Franţa, Germania de Vest, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg.
Este vorba de prima instituţie supranaţională europeană care a stat la baza Comunităţii Economice Europene, redenumită Comunitatea Europeană şi, în final, Uniunea Europeană, via Tratatul Maastricht.