Anii în care românii dădeau buzna la bănci pentru a accesa credite de consum s-au dus. Acum, atunci când au nevoie de bani, cei mai mulţi apelează la familie, prieteni apropiaţi şi rude, doar puţin mai mult de zece la sută aleg să se adreseze unei instituţii bancare, potrivit unui studiu realizat de Kruk Internaţional, companie de colectare a creanţelor.
Familia este principalul finanţator al românilor care au nevoie de bani. Potrivit sondajului realizat de Kruk, 42,2% dintre cei intervievaţi au spus că apelează la membrii familiei atunci când sunt strâmtoraţi, 28,7% la prietenii apropiaţi, 14,6% la rude şi 10,7% la bănci. Cât de des se împrumută românii
Circa 40% dintre cei care au răspuns la sondaj se împrumută de 3-4 ori/an în timp ce o treime au precizat că au nevoie să apeleze la împrumuturi în fiecare lună. Mai bine de jumătate afirmă că împrumută circa 400 şi 3.200 lei, 35% împrumută sub 400 de lei, iar aproximativ 13% apelează la împrumuturi cuprinse între 4.000 şi 8.000 lei.
Sondajul a fost făcut de iVox, companie specializată pe cercetări online, la comanda Kruk International, pe un eşantion de 4959 de respondenţi, prin intermediul Internetului.
Kruk Internaţional este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa recuperării de creanţe, anul trecut compania având un portofoliu de creanţe de 2 miliarde de lei respectiv 600.000 de cazuri, valoarea medie a unei creanţe fiind de 5.075 lei.