De trezire: Ce intenţiona Ceauşescu să le facă ALCOOLICILOR

De trezire: Ce intenţiona Ceauşescu să le facă ALCOOLICILOR

Ministerul Afacerilor Interne trebuia "să organizeze la nivelul miliţiilor regionale şi orăşeneşti un sistem pentru ridicarea delicvenţilor în stare de ebrietate şi organizarea unor camere de trezire"…

Evenimentul zilei  descoperea în anul 2009, în arhive, rapoarte informative ale responsabililor politici ai perioadei care indică faptul că alcoolul devenise, la mijlocul anilor 1950, o problemă de luat în calcul “în România democraţiei populare”. Astfel,  fostul dictator dorea înfiinţarea unor "camere de trezire", unde ar fi fost duse persoanele găsite în stare de ebrietate pe stradă, de miliţie. Romania ar fi luat, astfel, modelul din fosta URSS şi fosta republica Cehoslovacia, ambele având deja asemenea camere.

Cu suc

Ideea a venit dupa ce s-au constatat creşteri alarmante ale consumului de băuturi alcoolice. Spre exemplu, în Timişoara consumul de vin crescuse de la 6,3 milioane de litri în 1954, la şapte milioane de litri în 1956, cel de bere de la 11 milioane de litri, la 12,7 milioane de litri, în aceeaşi perioadă, iar cel de rachiu şi băuturi naturale, de la 1,6 milioane de litri, la 1,8 milioane de litri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit documentelor, Ministerul Afacerilor Interne trebuia "să organizeze la nivelul miliţiilor regionale şi orăşeneşti un sistem pentru ridicarea delicvenţilor în stare de ebrietate şi organizarea unor camere de trezire". De asemenea, pentru combaterea alcoolismului, regimul comunist mai avea o soluţie: creşterea productiei de suc şi ieftinirea acestuia! Măsurile n-au făcut altceva decât să crească afacerile cu alcool pe piaţa neagră.