De Sărbători, hoţii migrează din Capitală spre vecinii avuţi

De Sărbători, hoţii migrează din Capitală spre vecinii avuţi

Localităţile din jurul Bucureştiului sunt tentaţiile de moment ale spărgătorilor. Într-un top neoficial al infracţiunilor de acest fel conduce oraşul Pantelimon.

Această perioadă a anului e una extrem de aglomerată pentru spărgători. Cel puţin împrejurul Capitalei e plin de tentaţii pentru hoţi. Acolo locuiesc numeroşi oameni de afaceri, sportivi, vedete sau politicieni.

Topul neoficial al spargerilor

Într-un top neoficial, realizat pe baza rapoartelor întocmite de poliţişti în cazurile de furturi din locuinţe înregistrate în ultimii ani, pe primul loc se situează oraşul Pantelimon.

Pe locul doi este localitatea Voluntari, iar pe cel de-al treilea loc este oraşul Otopeni. În "top" mai sunt localităţile Brăneşti, Cernica, Tunari şi Bragadiru. "Asta nu înseamnă că oamenii trebuie să se sperie: sunt statistici comparative cu alte zone din judeţ, nu o situaţie alarmantă", ne-a explicat un ofiţer din Poliţia Română. Acesta a mai adăugat: "În perioada Sărbătorilor, hoţii din locuinţe migrează spre zonele rurale, limitrofe Capitalei, atraşi de posibilitatea de a sustrage lucruri de preţ sau cât mai mulţi bani. Hoţii sunt atraşi de vilele ridicate în ultimii ani în jurul Bucureştiului, unde s-au stabilit oameni bogaţi. Acolo au şanse mai mari să găsească ceva de valoare şi pot să fugă mai uşor, fiind spaţiu mai extins".

Nordul bogat, mai sigur

Cel mai bogat este nordul Ilfovului, care cuprinde localităţi precum Snagov, Corbeanca, Otopeni sau Tunari. Acolo stau personaje cunoscute gen Cristian Ţânţăreanu, Irinel Columbeanu, Călin Popescu-Tăriceanu sau Dinu Patriciu. Oameni cu bani ale căror case îi tentează pe spărgători. Cu toate acestea, zonele respective sunt mai sigure, susţin oamenii legii. "Sunt locuinţe sau complexuri de locuinţe care sunt dotate cu pază proprie sau cu sisteme de supraveghere", ne-a explicat ofiţerul din Poliţie. Sunt rare cazurile în care hoţii reuşesc să pătrundă dincolo de aceste "baricade". Tocmai de aceea, aşa cum reiese din statistici, hoţii au început să le ocolească, fixând ţinte mai uşor de "penetrat".

Au existat şi excepţii, precum cea din cazul lui Adrian Minune, a cărui vilă din Ştefăneştii de Jos a fost spartă, astăvară, în condiţiile în care camerele de luat vederi nu erau în funcţiune.

"Hoţii sunt atraşi de vilele ridicate în ultimii ani în jurul Bucureştiului, unde s-au mutat oameni bogaţi." OFIŢER, Poliţia Ilfov

CÂTEVA SFATURI

O lumină lăsată aprinsă îi poate descuraja pe spărgători

"Ilfovul era bine structurat înainte. Se ştiau locurile, străzile, se ştiau oamenii între ei. Acum sunt mulţi străini, iar oamenii nici nu mai ştiu dacă pe poartă intră hoţul sau propietarul", explică ofiţerul unul dintre motivele pentru care sunt sparte locuinţele.

În ciuda măsurilor de siguranţă pe care le ia un proprietar, sunt cazuri în care oamenii nu intervin pentru că nu îl cunosc. Un vecin de încredere sau o rudă care locuieşte în apropiere poate sesiza la numărul de urgenţă 112 dacă vede o maşină suspectă care se plimbă prin faţa unei case, dacă vede un necunoscut sau dacă observă ceva suspect în curtea sau în casa unei locuinţe din zonă, explică poliţistul.

Simplul fapt că intră zilnic în curte să verifice dacă e totul în ordine, dacă aprinde un bec peste noapte sau dacă ridică corespondenţa înseamnă ceva deoarece acestea sunt indicii care îi derutează pe hoţi.

A văzut hoţii pe laptop

O altă constatare a poliţiştilor este că majoritatea intrărilor prin efracţie au avut loc prin forţarea geamurilor termopan. "Sunt foarte uşor de scos. Bagi o rangă şi iese din pervaz. Pe urmă îl pot pune şi la loc hoţii, că nu se vede", ne explică anchetatorul.

În opinia acestuia, cele mai sigure sunt sistemele antiefracţie, care diferă însă ca performanţă (cu camere de luat vederi, în legătura cu o firmă de pază, alarme sonore etc.) şi pot fi achiziţionate după posibilităţile fiecărui doritor.

Cei care îşi permit, pot angaja un paznic sau o firmă de pază. "A fost un caz în care propietarul avea instalate camera şi monitoriza locuinţa prin internet. Avea alarmă la telefon şi îl avertiza în momentul în care intra cineva în casă. Astfel, a văzut pe laptop exact ce făceau hoţii în casă şi, apoi, ne-a dat imaginile şi i-am prins pe hoţi", ne-a povestit ofiţerul.

Atenţie la escroci!

Am apelat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov pentru câteva sfaturi privind măsurile de siguranţă pe care trebuie să le luaţi ca să vă protejaţi casa.

Iată câteva:

  1. Nu divulgaţi informaţii referitoare la dumneavoastră sau la vecinii dumneavoastră (programul de lucru, numărul de persoane din familie, numărul de telefon etc.). Sfătuiţi-vă copiii să facă la fel.
  2. Depozitaţi obiectele de valoare (bani, bijuterii, documente) într-un loc sigur.
  3. Când plecaţi de acasă verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile şi aţi pus siguranţa.
  4. Fiţi atenţi în orice împrejurare să nu pierdeţi sau să nu vi se fure cheile! 
  5. Ferestrele locuinţelor trebuie să fie sigure faţă de o eventuala tentativă de escaladare.
  6. O lumină lăsată aprinsă pe timpul nopţii, în special atunci când nu sunteţi acasă, îi poate descuraja pe eventualii răufăcători.
  7. Dacă vi s-au furat cheile, luaţi urgent măsuri de schimbare a sistemelor de închidere/asigurare a locuinţei.
  8. Consultaţi speciliştii în domeniul electrotehnicii şi vă veţi convinge că un sistem de alarmare/ supraveghere este foarte eficient. De obicei, hoţii evită o casă prevăzută cu camere de supraveghere.
  9. În situaţia în care părăsiţi locuinţa pentru o perioadă mai lungă de timp, luaţi legătura periodic cu vecinii sau rudele care locuiesc în apropierea casei dum neavoastră, pentru a verifica sistemul de securitate al locuinţei, pentru a vă ridica corespondenţa, a observa eventualele nereguli şi pentru a sesiza în cel mai scurt timp poliţia! Astfel, autorii furturilor vor fi identificaţi mai repede, iar bunurile dumneavoastră vor fi recuperate mai uşor. 
  10. Atenţie la escroci! Escrocii se prezintă la domiciliul victimelor sub diferite pretexte. Printre cele preferate: spun că reprezintă aşa-zise fundaţii care vor să ajute persoane în vârstă sau că sunt de la diferite firme de prestări servicii. Nu le permiteţi accesul decât după o atentă verificare a actelor de identitate şi a legitimaţiei de serviciu.

Ne puteți urmări și pe Google News